Nyheter från Sveriges alla skoltidningar på ett och samma ställe

Enköping, Bergvreten News:

Den nakna sanningen om skönhetsideal

2016-05-28 / Hanna Sternesjö Björk

Tänk om vi levde i en värld där vi fick se ut som vi ville utan att få elaka kommentarer, skriver Hanna Sternesjö Björk i sin krönika.

Man ska se ut på ett visst sätt, eller hur? Tjejer ska vara smala (men vi ska ha stor rumpa och bröst), sminkade så att våra skönhetsfel inte syns och ha långt hår. Killar ska inte ha längre hår än till axlarna, de ska vara långa och smala (helst ha muskler). Om en kille kommer med smink till skolan blir han förmodligen kallad bög och hans klasskompisar skulle säga att det var hans fel, eftersom att han borde veta bättre än att ha tjejsmink. 

 

Vad skulle hända om en tjejig tjej kommer till skolan med snaggat huvud och en typisk killtröja? Så fort hon kommer in till skolan skulle hon få en massa med frågande och dömande blickar och folk skulle fråga henne varför, senare skulle dom gå till sina kompisar och skratta åt hennes nya look. Om en kille skulle snagga håret skulle det inte vara en så stor grej, han kanske till och med skulle få en komplimang eller två. Tänk om vi levde i en värld där man fick se ut som man ville utan att få elaka kommentarer om det. Det skulle vara helt normalt med en kille i klänning eller en tjej med snaggat hår. Personligen skulle jag inte tycka illa om en person bara för att hon/han inte hade på sig det samhället anser är korrekt, jag brukar bestämma om jag tycker om personen när jag fått veta personligheten. Om en kille gick på stan i en sommarklänning hade min första tanke varit att det var ett skämt eller att han skulle på en svensexa. Min andra tanke hade varit att jag inte borde tänka så fördomsfullt och att han kanske bara ville ha en klänning för att han tyckte om det.

Kändisar har stor inverkan på hur vi vill se ut eftersom att det är många som vet vem just den personen är och då får hon/han många positiva kommentarer. Många har opererat sig för att bli smala och ha stor rumpa och bröst. (Vilket absolut inte går ihop rent biologiskt, om man är smal kan man inte ha stora bröst eftersom de är gjorda av fettvävnad). Kylie Jenner och Kim Kardashian tar sitt eget kroppsfett från tex magen och lägger in det i sina rumpor, många tror att det kommer helt naturligt att se ”perfekt” ut men man kan inte vara perfekt utan att operera och ändra på sig. Unga svälter sig själva för att bli smala bara för att de vill vara lika snygga som modellen de har sett på Tumblr. Var tionde ungdom som har ätstörningar dör.

Men varför är det så här, varför följer vi dessa ideal? Jo för om vi inte skulle ha på oss det som samhället anser är ”korrekt” eller ha klippt håret på ett visst sätt blir vi dömda. Och att bli dömda av våra medmänniskor är det värsta som kan hända. Du måste gå med samma ”konstiga” frisyr som du älskade igår men hatar idag eftersom du har blivit retad dagen innan. Det värsta är att du börjar tvivla, tvivla på vad du ska ha på dig, tvivla på hur du ska ha håret, tvivla på hur du ska se ut och tvivla på hur du ska vara. Tillslut blir du precis som alla andra, bara att du inte är lika bra på det eftersom att du inte är så från början.

 

 

Läs artikeln på Bergvreten News    |    Till skoltidningen Bergvreten News