Nyheter från Sveriges alla skoltidningar på ett och samma ställe

Enköping, Bergvreten News:

Tjejer kan så mycket mer

2016-05-27 / Ida Engman

Det kan inte vara så jobbigt att vara tjej, skärp dig””Det måste verkligen vara jobbigt att vara tjej, speciellt när man har mens”

 Är det verkligen jobbigt att vara en tjej, eller är det bara vi som överdriver? Jag personligen kan tycka det är jobbigt när man har mens, men det känns bara som en bagatell när man jämför det med hur kvinnor blir behandlade i olika länder. I vissa länder så får inte kvinnor rösta, gå i skolan och blir sedd som ett sexuellt objekt. Så är det då lättare att vara kille, blir man sedd på ett helt annat sätt då? Hur är det att vara kille i dagens samhälle?

 

Jag som tjej stöter på många olika åsikter om hur det är att vara tjej i dagens samhälle. Många killar tycker synd om tjejer för hur dom ses i samhälle medan andra killar inte tycker samma sak. Jag själv förstår inte varför tjejer ses som det könet som inte ska vara ”värda” lika mycket. Kvinnor får lägre löner än män och det är mer män än kvinnor som är chefer. Varför är det så? Anses vi kvinnor som mindre intelligenta än män?

 

Om jag hade fötts som kille, hade jag setts på ett annat sätt än som en tjej. Jag hade nog ansetts som starkare och att ha klarat av mer. Men jag tycker inte det är sant, tjejer klarar av lika mycket som killar. Bara för att kvinnor i tidigare tid har setts som svaga och ska stanna hemma och ta hand om huset. Men killar har det inte lika lätt idag som tjejer. Killar har också ”en stämpel” på hur dom ses i samhället. T.ex. att om dom sminkar sig så är dom bögar eller om dom står för feminism så är dom mesiga. Jag själv tycker det skönt att få höra att en kille står för feminism, med tanke på hur vissa killar kan bete sig mot kvinnor. Killar anses även vara det könet som ska göra saker som t.ex. fria och ta första steget. Varför kan inte vi tjejer göra det? Anses man som desperat då? Dessutom så ska killar ”inte visa sina känslor”, för då anses dom som mesiga. Varför får inte dom inte göra det? Varför är killar ”mesiga” när dom börjar gråta offentligt som t.ex. i skolan? Jag tycker snarare att det är ”fint” att se killar visa sina känslor, för det känns som att dom bryr sig. Istället ska dom vara tuffa samt ska stå upp för sig själva. Om en tjej hade gjort det skulle man säga att tjejen hade fått ”för mycket luft”.

 

Men trots att tjejer ses på ett visst sätt i samhället så är jag stolt över att vara en tjej. Jag tycker om att sminka mig, fixa mitt hår, lägga minuter på att välja kläder på morgonen samt åka och köpa nya saker som smink och skor. Jag önskar inte att jag hade fötts som en kille istället, för jag tror att tjejer ska få samma förutsättningar som killar i framtiden när det kommer till hur vi ses i samhället. För tjejer och killar är lika värda, bara att våra sätt att se på könen har hängt med sedan typ vikingatiden. Fler behöver bara inse att vi egentligen är lika värda och det finns tjejer som klarar av lika mycket som killar. För kvinnor kan klippa gräsmattan, dom kan snickra och vara den som kör när man ska någonstans. För kvinnor är så lika mycket värda som män, och män är lika mycket värda som kvinnor.

Läs artikeln på Bergvreten News    |    Till skoltidningen Bergvreten News