Nyheter från Sveriges alla skoltidningar på ett och samma ställe

Enköping, Vad händer Westerlundska?:

Brända mandlar och julsång lockar i Sigtuna

2021-12-27 / Lova Axberg

Den 19:e december hölls den sista julmarknaden i Sigtuna för i år. Fyra söndagar i rad före jul har Sigtuna stad arrangerat julmarknad med bland annat torghandel, matmarknad, luciatåg, körsång och mycket mer

Sigtuna julmarknad är en mycket uppskattad jultradition som lockar många besökare, vilket de har gjort nu i drygt 70 år. Många frivilliga står bakom sina stånd med ett leende på läpparna trots den kala kylan och säljer allt från salami, godis, smycken och hantverk. Det kalla vädret stoppar inte folket för att ta sig dit minsann. Det första man möts av är doften av brända mandlar som någon längre in i julmarknaden tillverkar. Ju längre in man tar sig dyker nya dofter upp som lockar till sig ögonen till goda korvar och nybakta bullar. Det är trångt, då Sigtuna julmarknad är mycket populär som dras till sig mycket folk. Människor passerar varandra i högsta hugg, en med en salami i handen, en annan med en varm rykande korv.  

En ung kvinna står på en scen och sjunger julsånger som fångar de besökandes uppmärksamhet. Hon har en ljus och härlig röst som sätter en ljuvlig och fridfull stämning över hela marknaden. Hennes röst blir allt svagare när man tar sig inåt mot människosvallet. Längst in i julmarknaden hittar vi både på vänster och höger sida ett flertal UF företag som står förväntansfulla över att hitta några potentiella kunder.  

Köerna till de olika Foods trucken är långa då många besökare är ivriga på att fylla sin tomma mage med god och varm mat som kan värma upp deras kropp. Sofia Axberg från Enköping med familj säger
- Jag är så frysen av mig och barnen har inget tålamod kvar till att stå upp längre, så vi siktar in oss på ett mysigt café att äta på.  

Bistro & Café Valvet lockade inte bara familjen Axberg utan andra besökare in till deras varma restaurang. Där inne fanns det mängder av goda alternativ att välja på.  

- Jag hade lite beslutångest över vad jag ville ha, det fanns så mycket gott att välja mellan. Men det blev till slut en Wallenbergare, säger Sebastian Axberg.  

När klockan började närma sig 15 försvann solen bakom trädtopparna över vattnet. En vacker rödrosa färg spreds sig över himlen och på vattnet speglades den fina färgen. Människor samlades vid vattnet för att ta del av den fina solnedgången. Bara några minuter senare försvann färgen på himlen och ett mörker tog över staden. Julmarknaden blev alltmer glesare med folk och bilar från parkeringar började rulla hemåt.  

Läs artikeln på Vad händer Westerlundska?    |    Till skoltidningen Vad händer Westerlundska?