Nyheter från Sveriges alla skoltidningar på ett och samma ställe

Enköping, WGYnytt:

Experimentera i jul

2022-12-09 / Ella Berglind

En stor tradition inom den svenska julen är julbordet, köttbullar, prinskorv, julskinka, sill och Janssons frestelse serveras. Men var är de veganska alternativen? Vi på WGY nytt vill tipsa om en helt vegansk julskinka som är gjord av rotselleri.

De ingredienserna man behöver är (mängden beror på hur mycket man vill ha):

-        Schalottenlök

-        Vitt matlagningsvin

-        Timjankvistar

-        Olivolja

-        Rotselleri

-        Salt

Samt garnering med persilja, ströbröd och senap.

Så här gör du:

-        Sätt först ugnen på 200°C

-        Skala och finhacka löken. Koka den med vinet och timjankvistarna tills hälften av vinet återstår. Rör ner olivoljan i vinet och salt i vinet.

-        Skala rotsellerin och skär skåror i ett rutmönster.

-        Baka rotselleri i mitten av ugnen i ca 1 timme. Häll över lökoljan och fortsätt att baka rotsellerin ytterligare ca 1 timme. Ös då med lökoljan.

 

För griljering:

-        Höj ugnstemperaturen till 225°C

-        Mixa persilja och ströbröd till ett smul. Pensla senapen på sellerin och strö över persiljesmulet.

-        Griljera sellerin mitt i ugnen ca 10 minuter.

 

(Recept taget från ICA.se, ”Vegansk skinka av rotselleri”, hämtad: 2022-12-09)

Läs artikeln på WGYnytt    |    Till skoltidningen WGYnytt