Nyheter från Sveriges alla skoltidningar på ett och samma ställe

Enköping, WGYnytt:

Kommer traditionen med luciatåget att försvinna? 

2022-10-25 / Sophie Rossetta

Britt-Marie Lidmo i luciakommittén har inte hittat så många luciakandidater till Enköpings lucia i år.

I år så har intresset att söka till lucia minskat något enormt. I Enköping så var det bara ett fåtal personer som sökte till att bli lucia. Vad kan det bero på? 

Luciatåget är en tradition som kom till Sverige i början av 1900-talet, då det var en populär tävling bland flickor om vem som kunde bli den bästa lucian. Tävlingarna spreds sig i tidningar och folket kunde rösta på den lucian som skulle passa bäst.  

Intresset för luciatåget har alltid varit stort, men i år har intresset minskat enormt.Kan det bero på brist på talang eller kanske dålig marknadsföring av de som engagerar luciakåren? Något som vi vet är att tiderna har förnedrats och det som var kul då för ungdomar är inte samma som idag.  

Lucia såg förr mer som en ”skönhets” tävling och idag så handlar det mest om att fira en tradition. Många unga tjejer ser att söka till lucia som något stressande där man bara kan vara med om man är perfekt. Men så är inte fallet här i Enköping,det handlar om att sprida glädje och värme. Trots detta så var det bara 2 tjejer som sökte i år.  

Flera tjejer berättar för mig att man är rädd för vad folk ska tycka om man skulle uppträda.  

- Enköping är en liten stad och folk pratar, folk kanske tycker att jag inte lever upp till deras förväntningar.Men jag vill ändå inte att Luciatraditionen ska försvinna.  

Detta säger Fanny Bayard och andra tjejer tycker liknande.  

Traditionen om ett Luciatåg kom till Enköping 1941.  Britt-Marie Lidmo som jobbar på Afzelius här i Enköping och som representerarIOGT-NTO som är Sveriges största nykterhetsorganisationberättar att det var föreningen som startade Lucian här i Enköping. Britt-Marie blev själv medlem 2000 och varje år så arbetar de med att sätta ihop en luciakår.  

2016 så ändrades sättet att hur man skulle söka då förut behövde man inte kunna sjunga, utan då hade man kören som var ansvarig för det. Men efter 2016 så bestämde man att personerna som sökte för att bli Lucia skulle ha som intresse att sjunga. Det var därför man då började med audition.  

Britt-Marie berättar att de inte vet anledningen till att så få sökte i år.   

- Kanske kan det bero på pandemin som pågått då vi under två år inte har behövt söka kandidater och nu har folk helt enkelt missat att vi har börjat som vanligt igen. Vi hoppas såklart att Luciatraditionen aldrig kommer att försvinna. Vi försöker marknadsföra i tidningen och på kulturskolan men det var ändå inte många som hittade till oss.  

Fast att det var få som sökte så lyckades man ändåfå fram en luciakör. Genom att man kunde söka till kören och inte till att vara lucia. Förut så har man fått rösta på lucian, men det har tagits bort då man inte vill att det skulle vara någon sorts av skönhetstävling så som det har varit förut. Nu söker man efter en person som gillar att sjunga.  

-I framtiden så kanske det blir att vi bara söker en kör och så får vi i gruppen bestämma lucia. Alla som är med i kören får också sånglektioner av Viktoria Strandberg.  

Flera som är med i luciakören brukar söka igen då de tycker att det är superkul. Man får också så mycket uppskattning ute bland folk när man varit med.  

- Vi som är med kommittéen gör det här helt frivilligt och har massa samarbetspartner som hjälper oss.  

Det kostar 2500kr att hyra kören, men alla pengar som man tjänar ihop skänks till barn- och ungdomsföreningar.  

Man vi vill helt enkelt att alla ska få den bästa upplevelsen som möjligt. 

 

 

 

 

Läs artikeln på WGYnytt    |    Till skoltidningen WGYnytt