Nyheter från Sveriges alla skoltidningar på ett och samma ställe

Eslöv, B-Magazine:

Årets spel: Red Dead Redemption 2

2018-11-16 / Maciej Albin

Red Dead Redemption 2, det nylanserade tv spelet av Rockstar Games har äntligen släppts efter flera års spekulationer. Med 17 miljoner kopior sålda på 8 dagar kan man lugnt säga att det har tagit spelvärlden med storm.

 Red Dead Redemption 2 är definitivt årets spel för mig och säkert många andra. Det är framförallt mängden av uppdrag som imponerar mig mest, med hela 60 timmar av bara uppdrag. Dessutom finns det tiotal extrauppdrag som spelaren själv kan välja att göra eller inte. Det gillar jag verkligen då det ger en frihet till spelaren och samtidigt gör så man inte klarar ut spelet för fort och tröttnar. Rockstars förra verk, Grand Theft Auto 5, hade inte sådana extrauppdrag vilket gjorde att många snabbt tröttnade på spelet. Samlingsobjekt som finns utspridda över hela kartan ger en god utmaning till spelaren för att samla allihopa. Jag tycker om samlingsobjekt i spel då jag alltid försöker klara ett spel till 100% med alla samlingsobjekt, och RDR2 ger definitivt den utmaningen.

 Men det är mer till det då spelaren själv kan välja ifall man vill vara god eller ond genom att utföra handlingar för respektive egenskap. Detta tycker jag ger spelet en unik känsla och jag får makt över huvudkaraktären och hur denna ska framstå. Det tycker jag är suveränt då man själv styr, ställer och tar konsekvenser för sina handlingar vilket skapar en extra verklighetskänsla för spelaren.

 I världen av Red Dead Redemption 2 intar vi rollen som Arthur Morgan, en skurk i 40-årsåldern. Arthur är bra på att gömma sina känslor men han kan välja att visa dem, och då kan det gå hur som helst. Man får inte veta särskilt mycket om Arthur direkt i början, utan måste klara ut spelet för att få fram en hel bild av hans person. Det anser jag vara perfekt för man lär sig hela tiden nya saker om karaktären man styr. Detta förekom även i GTA 5 och jag älskar det då man kan överraskas rejält under spelets gång.

 Arthurs hår och skägg växer med speldagarnas gång och man får själv som spelare se till att raka honom ifall man så vill. Detta är ännu en detalj som är mycket positiv för mig eftersom man får återigen makten över något och det är verkligt samtidigt. Det går till jämförelse med GTA 5 där man kunde ”klippa” fram ett stort afro från ingenstans.

 Arthur är sedan en tid tillbaka medlem i ett gäng som leds av Dutch Van der Linde. Målet för dem är att samla pengar genom kriminalitet och det får man ett rejält smakprov av under spelets gång.

 I RDR2 lever man i en öppen värld, i västra USA. Med cowboys och salonger överallt är det endast hästar och tåg som man kan ta sig från punkt A till B med. Det skapar en helt underbar miljö för mig som spelare och det känns verkligen som att jag är i en westernfilm.

Med natur som sträcker sig från vinter till öken kan man beskåda mycket fina utsikter och miljöer som skaparna har gjort helt felfritt, precis som i spelet Uncharted 4. Det är verkligen så extremt detaljerat att jag kan stå och kolla ner från ett berg och känna som det vore en film, och jag säger aldrig nej till en nypa av verklighet.

 Spelet har 8 kapitel som är unika var för sig. Och varenda ett av dem visar utvecklingen för Arthur och gänget. Det är verkligen något som fångar mitt intresse extra mycket då jag gillar att se hur något jag spelar med utvecklas med tiden.

Om någon frågade mig ifall hen borde köpa Red Dead Redemption 2, hade jag skrattat. Det känns som en självklarhet för alla spelare. Det finns inget illa om spelet från min sida och det lär blir bättre och bättre när online-beta släpps i slutet av november. Betyget blir självklart 10/10.

Läs artikeln på B-Magazine    |    Till skoltidningen B-Magazine