Nyheter från Sveriges alla skoltidningar på ett och samma ställe

Eslöv, B-Magazine:

Hur röstade Berga jämfört med riket?

2018-10-19 / Hampus Granqvist

I september var det skolval är på Bergagymnasiet, och om eleverna hade fått bestämma hade riksdagen sett lite annorlunda ut.

Den största skillnaden ifall Bergagymnasiets elever hade fått bestämma är att två stycken riksdagspartier hade inte fått sitta kvar i Sveriges riksdag. För att få sitta i riksdagen måste man få minst 4% av rösterna vilket inte Liberalerna eller Miljöpartiet fick på Bergagymnasiet.

När man jämför Bergagymnasiets valresultat och det nationella valet så lyckades Bergagymnasiet väldigt bra med att pricka rätt i hur det riktiga riksdagsvalet senare skulle se ut.

– Det som förvånade mig mest var att Bergagymnasiet har röstat väldigt likt det riktiga valet. En annan sak som både förvånade är hur det gick för Liberalerna i skolvalet, då de bara lyckades få 8 röster på hela skolan, säger Åsa Palklint som var med och arrangerade skolvalet.

Inför skolvalet fick eleverna lyssna på en debatt med representanter från alla riksdagspartierna, och Åsa tror att det kan ha påverkat hur eleverna röstade.

– Ja, jag tror att det påverkade. De som stod på scen var ju olika bra på att debattera, men vissa av dem, t.ex. Centerpartiet, var extra tydliga och det tror jag att de vann röster på. När man är ung tror jag att man vill ha tydliga alternativ, och att man vill ha klara besked istället för en massa ludd. På så sätt tycker jag också det är lite förvånande att Miljöpartiet inte fick så många röster, eftersom de historisk sett haft stort stöd hos ungdomar.

Läs artikeln på B-Magazine    |    Till skoltidningen B-Magazine