Nyheter från Sveriges alla skoltidningar på ett och samma ställe

Eslöv, B-Magazine:

Snart dags för skolval 

2018-08-29 / Moa Nihlén

På tisdag, den 4 september, är det dags för skolval på Bergagymnasiet såväl som på många andra skolor i landet. Alla elever får då vara med och rösta och ta del av demokratin och de aktuella frågorna inför riksdagsvalet.

På tisdag den 4 september är det dags för skolval på Bergagymnasiet och även många andra skolor runtom i landet. Sist skolvalet ägde rum deltog ca 500 000 elever från olika skolor. Valet kommer hållas i klassrum 143 mellan klockan nio och tre och alla elever på skolan får vara med och rösta.

– Eftersom skolan har ett demokratiuppdrag så är skolvalet ett perfekt tillfälle att uppfylla detta uppdrag. Vi kan då hjälpa eleverna göra medvetna val i den demokratiska processen och även hjälpa dem att få upp ögonen för att deras röst gör skillnad och spelar roll, berättar Åsa Palklint som är lärare på Bergagymnasiet och är med och organiserar skolvalet.

Dagarna innan skolvalet händer lite olika saker på skolan. Fredagen den 31/8 kl.10 håller Anders Mildner en föreläsning i skolans aula om fake news och filterbubblor som alla elever får gå på. Dagen innan valet, måndagen den 3/9, hålls även en debatt i aulan där representanter från alla riksdagspartier kommer närvara. En del skickas från partiernas ungdomsförbund och en del partier skickar sin toppkandidat till riksdagen. I samband med detta kommer det även finnas bokbord på cafétorget där man kan ställa frågor till de olika partierna.

– Det kommer att bli kul. Det är ju en väldigt aktuell fråga eftersom att riksdagsvalet äger rum samma vecka och då är det ju självklart att vi ska vara med i det som händer utanför skolan också, säger Åsa Palklint.

Läs artikeln på B-Magazine    |    Till skoltidningen B-Magazine