Nyheter från Sveriges alla skoltidningar på ett och samma ställe

Eslöv, B-Magazine:

Valet 2018 – Vad händer nu?

2018-10-01 / Maciej Albin

Valet i år har varit en riktig rysare, och partierna har nu ett svårlöst beslut att ta, nämligen hur de ska bilda en regering och vilka som ska få styra Sverige. Partierna har gått fram och tillbaka och det har under de senaste två veckorna varit ett flertal möten mellan dem, men fortfarande finns inget klart beslut.

Socialdemokraterna som tappade 2,8% sedan förra valet, blev fortfarande vinnande parti med 28,3% av alla röster. Detta innebär dock inte att de kommer kunna få igenom sin politik eftersom Allianspartierna gjorde en bra valkampanj och samlade på sig många röster. Alliansen har tillsammans 143 mandat i riksdagen medan S, V och MP har 144. Detta har gjort att partierna försöker förhandla med varandra för att kunna bilda en regering men hittills utan resultat, och förhandlingarna har gett upphov till slitningar inom Alliansen.

 Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) har sagt att de aldrig tänker gå med på förhandlingar eller samarbete med Sverigedemokraterna. Ebba Busch Thor (KD) sa däremot att hon var öppen till att ta emot stöd av Sverigedemokraterna för att bilda en Alliansregering efter att de röstat för KD:s politik och talman. Även Ulf Kristensson (M) har sagt att han är beredd att bilda en regering med KD och stöd från SD. Detta har skapat oenighet inom Alliansen och den ser nu ut att lida mot sitt slut då Annie Lööf har börjat samtala med Stefan Löfven.

Under tisdagen röstades Stefan Löfven ner i riksdagen vilket innebär att han borde avgå. Trots det finns det fortfarande goda möjligheter för honom att stanna i rollen som stadsminister efter samtal med talmannen. Detta kan innebära stora förändringar inom svensk politik. Det är fortfarande oklart hur regeringen kommer att se ut under de kommande åren.

Läs artikeln på B-Magazine    |    Till skoltidningen B-Magazine