Nyheter från Sveriges alla skoltidningar på ett och samma ställe

Falun, SLÄTTAFEMMAN:

Häxprocesserna

2018-05-09 / Nathalie Sjöberg

Förra veckan så startade häxprocesserna och redan har en massa häxor avrättats. Barnen vittnar om att ha blivit bortförda till blåkulla. 

Allt började med att en flicka gick ut i det iskalla vattnet där några av dom fåren hon vallade hade gått medans hon hade tjafsat med sin lillebror. Senare den dagen när dom kom hem berättade pojken för deras pappa om händelsen.


Pojken togs med till prästen och berättade samma sak för honom, några dagar senare togs flickan till förhör men nekar till häxeri. Efter långa dagar med förhör berättar hon en viktig sak, att hennes blivande mor Malin Mattsdotter, så kallade Rumpare Malin, hade sätts på blåkulla. Men Rumpare Malin nekar ända in till döden. I förrgår avrättades Malin Mattsdotter till  att brännas levande på bål, för att milda avrättningen satte dom krut runt halsen på henne.


Innan avrättningen hade döttrarna försökt prata med henne, och få henne att erkänna men hon stod fast med sitt beslut. Malin hade bestämt att inte prata med dom så hon gick ifrån dom med huvudet högt.


Under avrättningen sägs det att Malin Mattsdotter inte gjorde ett ljud av smärta eller ens gjorde ett ljud. Det är ännu ett bevis på att hon var en häxa. Efter avrättningen pratade vi med döttrarna.


- Jag såg att djävulen stod bakom henne och viskade i hennes öra att inte göra ett ljud, säger en av dom förkrossade döttrarna.


- Om hon bara hade erkänt så skulle hon säkert få ett mildare sätt att avrättas, säger den andra gråtandes dottern.

Läs artikeln på SLÄTTAFEMMAN    |    Till skoltidningen SLÄTTAFEMMAN