Nyheter från Sveriges alla skoltidningar på ett och samma ställe

Gävle, Borgisnytt:

Trivs som frilansfotograf

2017-09-07 / Gerry Cheng


Pernilla Wahlman har jobbat som fotograf sedan hon var 17 år. Hon blev tillfrågad av lokaltidningen om hon ville jobba som fotograf när hon praktiserade där. Idag, 20 år senare, är hon frilansfotograf.

 

–Det var praktiken som gjorde mig intresserad av att bli fotograf, jag hade egentligen tänkt bli en skrivande journalist, svarar Pernilla, när jag frågar vad som gjorde att hon blev intresserad av fotografi.

–Det var då när lokaltidningen frågade som jag började med fotografi. Då fick jag börja med att fota konserter. Det tyckte jag var roligt. Nu gillar jag mest att fotografera sport, säger Pernilla.

 

Jag frågar hur Pernillas vardagar brukar se ut.

–Om jag fick planera själv så skulle det inte bli något jobb på morgonen, för jag är ingen riktig morgonperson. Så allt jobb planerar jag in efter frukost. Då brukar det bli runt fyra jobb per dag eller inom två dar, svarar Pernilla.

 

Man måste inte ta bilder hela tiden när man är fotograf. När Pernilla inte är bakom kameran så reser hon mycket, åker slalom, dyker eller så åker hon motorcykel. Men Pernilla tycker också att det är spännande att vara fotograf,

–Man får ju uppleva så mycket, ser så mycket spännande saker och träffa nya människor, svarar Pernilla.

 

Konstigt nog har Pernilla inget speciellt mål just nu som fotograf, dock hade hon tänkt och bli en egen företagare när hon gick i gymnasiet. Det var hennes mål då, men nu vill hon fortsätta vara en frilansfotograf.

–Mitt mål är att fortsätta som jag har det nu, att fortsätta vara en frilans. Jag vill inte vara fast anställd, säger Pernilla.

 

Idag är Pernilla väldigt tacksam för de kunskaper hon fick från Borgarskolan.

–Det var stor nytta jag fick från Borgis.  Det var där som jag lärde mig hur kameran fungerade och det var de som fixade praktiken åt mig. Liksom lärarna var också fantastiska. Jag vill speciellt ge ett stort tack till mina före detta lärare, Conny och Katarina! säger Pernilla innan vi avslutade intervjun. 

Läs artikeln på Borgisnytt    |    Till skoltidningen Borgisnytt