Nyheter från Sveriges alla skoltidningar på ett och samma ställe

Gävle, Gevaliensis:

Aldrig så många sökande

2020-04-16 /

Över 407 000 har sökt till universitet och högskola

Igår var det sista dagen för att söka en högskoleutbildning till hösten. Redan idag kan Universitets- och högskolerådet meddela att ansökningarna slår alla gamla rekord. 2014 sökte 390 907 till högre utbildning vilket varit toppnoteringen fram till nu. I år har över 407 000 sökt högre utbildning, 13% fler än förra året. Bland de utbildningar som blivit betydligt mer populära är sjuksköterskeutbildningen som har en ökning på 33%.

 

Alla förstå sig påare räknade med en ökning och säger att antalet sökande är mycket konjunkturkänsligt. I dåliga tider och det får man väl kalla dessa Corona tider söker alltid fler till högskolan. I goda tider när det är lätt att få arbete sjunker antalet sökande.

 

Vad betyder detta för dig som elev i åk3. Det finns tre saker att tänka på. Det inställda högskoleprovet betyder att fler elever kommer att söka enbart på sitt slutbetyg om man inte tidigare gjort ett högskoleprov med gott resultat. Trots detta har statsmakten beslutat att inte ta in fler än tidigare på slutbetygen. Att fler söker till utbildningar brukar betyda att  intagningspoängen stiger och det blir svårare att komma in på vissa utbildningar. För att det inte skall bli alldeles för svårt kan man kanske öka antalet platser på vissa utbildningar. Men det vet vi inget om, besked kan kanske komma innan intagningsbeskeden och de kommer under sommaren.  Till dess är det bara att hoppas att slutbetyget räcker för att komma in på sitt förstahandsval.

Läs artikeln på Gevaliensis    |    Till skoltidningen Gevaliensis