Nyheter från Sveriges alla skoltidningar på ett och samma ställe

Gävle, Gevaliensis:

Gymnasium i Gävle

2019-04-06 / Historiegruppen

Kopplat till barnäktenskap

Med jämna mellanrum dyker nya privata skolor upp och med lika jämna mellanrum försvinner de eller byter namn. De flesta nya namnen är ganska fantasilösa som Real, Thoren, Plus, NTI, och Yrkes. Ibland kommer mer intressanta namn som John Bauergymnasiet uppkallad efter en gudabenådad konstnär i början av 1900-talet. Han dog ung i en tragisk olycka och skolan med hans namn dog ännu yngre i den största skolkonkurs Sverige drabbats av.

 

Nu har Gävle fått ett nygammalt gymnasium då Plusgymnasiet bytt namn till Drottning Blankas gymnasium.

Drottning Blanka? Jo hon har faktiskt existerat! Som det femte av greven John av Namours barn föddes hon 1320. Namour var då en liten stadsstat i nuvarande Belgien. Hon hette givetvis inte det präktiga svenska Blanka utan Blanche. Som 15-åring sändes hon till Sverige för att tvångsgiftasgiftas sig med Magnus Eriksson. Han hade varit kung i Sverige sedan han var tre och var, efter förmyndartiden, regerande svensk kung sedan några år.
Blanka var en spelpjäs i ett äktenskapsspel. Hon kom att bli en maktfullkomlig drottning enligt Dick Harrisson och styrde framför allt de västra delarna av landet från Bohus fästning. Hon avled strax efter sin sons giftermål med den danska kungens dotter, den blivande drottning Margareta.

 

Att idag uppkalla en skola efter en kvinna som tvingades in i ett barnäktenskap innan hon uppnått nutidens gymnasieålder kan väl bara bero på okunskap, annars är det illa.

 

Den romantiserade drottning Blanka har aldrig funnits utan tillkom under nationalromantiken. Sången om henne skrev Zacharias Topelius 1871 och den romantiserande målningen ”Rida ranka” målade Albert Edelfeldt 1877.

Läs artikeln på Gevaliensis    |    Till skoltidningen Gevaliensis