Nyheter från Sveriges alla skoltidningar på ett och samma ställe

Gävle, Gevaliensis:

I Upplands forntid och medeltid

2019-05-28 / Vilma Andersson

Den mäktiga fornborgen i Salsta från folkvandringstid (400-550)

Som en del av Vasaskolans unika arkeologikurs hör en utflykt till. Denna utflykt tog en genom Uppland och dess forntidsrika landskap. Humanistelever startade onsdagens utflykt (22/5) med en liten tur till Vendel där det finns både en kyrka och forntidsgravar. Flera kyrkor besöktes under dagen bland annat en kyrka i Sigtuna och i Gamla Uppsala där vi blev visad både vikingarnas offerbrunn och dess offerlunden och de så kallade kungshögarna. Under dagen åkte vi även till Salsta fornborg som användes som tillflyktsplats vid fiendeanfall, där åt vi även dagens lunch mitt ibland myggen. Senare besökte vi Valsgärde, Ottarshögen, Mora Stenar, Skokloster och till sist som tidigare nämnt också Sigtuna.
Ett av stoppen innefattade ett besök hos arkeologer och arkeologistuderande vid Uppsala universitet som grävde ut ett impediment sydöst om Uppsala. Det handlade om ett område som varit befolkat i över 2000 år från 200-talet f.Kr fram till 1900-talet.
Detta var en utflykt där vi fick se många av de monument, fornlämningar, platser och byggnader som vi stött på under kursen i arkeologi.

Typisk senmedeltida dekorerad kyrka i tegel med gotiska bågar från Vendel

Läs artikeln på Gevaliensis    |    Till skoltidningen Gevaliensis