Nyheter från Sveriges alla skoltidningar på ett och samma ställe

Gävle, Gevaliensis:

Ingen bock utan NF

2018-11-27 /

Gävles bocktradition lever tack vareNaturvetenskapliga föreningen

1966 byggdes den första julbocken i Gävle av Söders köpmän men efter fem försök gav de upp efter sabotage och bränder. Därför var det mycket nära att bocktraditionen bara blev en kort parentes i Gävle.
1971 bestämde Naturvetenskapliga föreningen (NF) vid Vasaskolan att ta över traditionen och  från 1971-1985 var det föreningens bock som vidmakthöll julbockstraditionen i Gävle. Vi hade knappast haft bocken idag om inte NF gjort en för bocktraditionen heroisk insats. 1986 insåg Gävle kommun att bocktraditionen kunde vara ett nytt varumärke för  staden och sedan dess har det funnits två bockar, en från NF och en kommunal. NF innehar världsrekordet i bockbyggande sedan de 1993 byggde en bock som var 16 m hög.
Äras den som äras börI dessa julbockstider kan vi alltså konstatera att NF bygger sin 47:de bock medan Gävle kommun kommit till sin 32:a.Själva symbolen för Gävle, Julbocken, bygger i hög grad på Naturvetenskapliga föreningens hållit den vid liv i snart fem decennier.  
Kommunen som profiterar på varumärket bocken i Gävle kanske borde visa lite uppskattning för NF för utan dem hade bocken knappast funnits 

Läs artikeln på Gevaliensis    |    Till skoltidningen Gevaliensis