Nyheter från Sveriges alla skoltidningar på ett och samma ställe

Göteborg, Angeredswebben:

Nej till kvinnlig könsstympning

2019-02-06 / Sofia Bergman

Al Jazeerafilmaren Fatma Naib har producerat filmen "The Cut" som visades i Angered.
Ayan, Fatima och Nacimo från Hela Blomman fick många publikfrågor om sin kamp mot kvinnlig könsstympning.
En expertpanel fick avsluta den internationella dagen mot kvinnlig könsstympning på Blå stället.

Onsdagen den 6:e februari arrangerade Blå stället en heldag om kvinnlig könsstympning tillsammans med Hela Blomman.

Onsdag 6 februari yttrade sig världen mot den grymma traditionen att könsstympa unga flickor. I Angered arrangerades en heldag på Blå Stället, samordnat med stadsdelen Angered, Västra Götalandsregionen, Närsjukhuset och vår "egen" kampanjförening som startades av elever på Angeredsgymnasiet - föreningen Hela Blomman - och informatörsduon "IDIL" (som betyder "flickan som är komplett") med vår pensionerade skolsköterska Eva Hammad och välkända integrationsvägledaren och könsstympningsinformatören Jamila Musse, som också varit med och just fått FN att införa denna årsdag sedan några år tillbaka.

Jamila berättade att hon alldeles nyligen tillbringat ett dygn i häkte i Somalia, när hon var där för att prata om hur man kan få stopp på traditionen att skära i flickors könsorgan;
--Polisen gillade inte att jag pratade om detta, säger Jamila.

I Sverige räknar man med att närmare 40000 flickor och kvinnor lever i sviterna av det riskfyllda ingreppet och omkring 20000 unga flickor lever i Sverige i farozonen för att utsättas för traditionen. Trots att lagen här hemma förbjudit könsstympning sedan tidigt 80-tal. Åtskilliga av våra elever finns förstås med i denna statistik - som redan drabbade, räddade, åsyna vittnen, bröder och/eller möjliga kulturbärare i framtiden. UNICEF räknar med att cirka två miljoner flickor fortfarande drabbas varje år i de länder där traditionen ännu lever. Därför måste vi våga prata om detta.

Socionomstudenten Fatima Afarah, som startade föreningen Hela Blomman när hon gick på Angeredsgymnasiet, och eleverna Nacimo Hassan och Ayan Mohamed berättade i flera omgångar under dagen om varför de själva engagerat sig i kampen mot den grymma traditionen.

--Det handlar ju egentligen om de mänskliga rättigheterna - att också flickor och kvinnor från våra länder skall få rätten att bestämma över sina liv och kroppar, sa Fatima och drog ner varma applåder.

--Idag kan en drabbad tjej få god hjälp av Vulvamottagningen på Angereds Närsjukhus.

Aktiviteter pågick i Blå Stället hela dagen, bland annat visades filmen "The Cut - exploring FGM" av Eritrianskbördiga- men numera svenska medborgaren, filmaren och Al Jazeera journalisten Fatma Naib. Alla med intresse eller nyfikenhet för frågan är välkomna - liksom de elever ni bjuder in. Så länge stolarna räcker.



Läs artikeln på Angeredswebben    |    Till skoltidningen Angeredswebben