Nyheter från Sveriges alla skoltidningar på ett och samma ställe

Göteborg, No Limit:

Sluta med köttproduktionen

2022-02-12 / Vilgot Pihlström och Mio Rindlav

 



Produktionen av kött

 

Idag äter vi människor alldeles för mycket kött. En tredjedel av de köttet slängs. Det är varken bra för hälsan eller för miljön. Djurproduktion står för nästan 15 procent av världens totala utsläpp av växthusgaser. 

Kyckling är den köttsort som påverkar klimatet mest per kilo. 



Foto: FoodMonitor

Hängandes upp och ner förs fåglarnas huvuden ner i ett elektriskt vattenbad för att de ska bedövas genom en elstöt, innan halsen skärs upp och djuren förblöder till döds. Omkring hälften av kycklingarna bedövas och dödas istället genom gasning, i Sveriges största slakteri.

 

Klicka på denna länk och kolla på videon där nyfödda kycklingar behandlas med oerhört grymhet. Videon smygfilmades av reportrar i Sveriges största slakteri. 

 

https://www.expressen.se/tv/nyheter/chockvideon-som-far-dig-att-sluta-ata-kyckling/



Vi äter allt mer kött. Köttkonsumtionen i Sverige var 66 procent högre år 2018 jämfört med 1960. Konsumtionen av nötkött har ökat med 40 procent sedan 1990. 

Den totala köttkonsumtionen i Sverige var år 2018 84,1 kilo per person och år. 

Nötkött står för cirka 30 procent av den totala köttkonsumtionen.

 

Konsumtionen av nötkött har ökat från cirka ett och ett halvt till knappt två kilo per person de senaste tio åren.

Läs artikeln på No Limit    |    Till skoltidningen No Limit