Nyheter från Sveriges alla skoltidningar på ett och samma ställe

Karlskrona, Porten:

Volvo Ocean Race

2019-10-11 / Viktor

Strax före start...

Volvo Ocean Race är en av seglingens största tävlingar

Volvo Ocean Race (VOR) är en seglingstävling som seglas runt världen nästa race kommer att börja 2021 och kommer att avslutas 2022. Tävlingen är ca 46 000 sjömil. Dem seglar över alla hav, chanserna är stora att saker såsom master eller segel går sönder.
        Många tror att det svåraste havet att korsa är Atlanten, men så är inte fallet den tuffaste oceanen att segla i är en del av Stilla Havet, i seglings världen kallas det southern ocean. Det ligger i den mest södra delen av världen.  Det är det svåraste och tuffaste havet och segla i. Vågorna är stora och extremt mycket kraft i dem, folk spolas överbord och dem behöver ha masker för att inte drunkna av allt vatten som spolas över deck. Trots att det är så farligt att vara där så tycker alla seglare att det är det häftigaste stället vara på.
       Även att segel och annat går sönder finns det en maxgräns på hur många segel man får ha med sig, maxantalet är 9 segel varav ett storsegel som sitter bakom masten och ut på bommen. Man har 8 fockar vilket är dem seglena som sitter framför masten, man har olika för olika vindar och segelsätt.
     Om man seglar mot vinden har man en mindre fock och tvärtom om när man seglar med vinden. Det snabbaste segel sättet är när man har vinden in från sidan det kallas halvvind. Om det blåser ca 18 meter per sekund så kan båtarna som seglar volvo ocean race gå upp mot 25 knop, vilket motsvarar 50km/h.
     Båtarna dem seglar kallas VO65, dem är 65 fot och är väldigt “raciga”. Dem har en fällbar köl vilket gör att man kan flytta tyngden och det gör att man kan få mer tryck i seglet och det gör så att båten går fortare. 

Om du själv är sugen på att segla så kan du gå seglarskola på KSS

Det finns både seglarskola för barn och vuxna.

https://idrottonline.se/KarlskronaSS-Segling/
Läs artikeln på Porten    |    Till skoltidningen Porten