Nyheter från Sveriges alla skoltidningar på ett och samma ställe

Gävle, Gevaliensis:

Höga ambitioner

2019-05-10 /

Misslyckande till nu.

I dagarna har Lärarnas riksförbund (LR) en av de två stora lärarfacken rankat Sveriges kommuners grundskolor i en ny rapport.

Det är intressant att ta del av resultaten särskilt som den styrande majoriteten i Gävle i sitt ambitiösa program har ett mycket tydligt mål om var Gävle skall befinna sig 3 år inför nästa val. De satsar på att vi skall finnas bland de 50 bästa skolkommunerna i landet.

 

Vad har undersökts

LR har valt fyra områden att mäta. Den första punkten handlar om hur mycket pengar kommunen lägger på eleverna. Den andra handlar om lärarnas löner och så deras behörighet. Sist kommer det riktigt viktiga, elevernas resultat. Även det andra lärarfacket Lärarförbundet har en starkt kritiserad rankning som funnits i många år. I den senaste kom Gävle som helhet, inte bara grundskolan, på plats 169 av 290 och då drog lärarlöner och behöriga lärare upp resultatet.

 

Vad skall ske?

Den nya undersökningen visar att Gävle finns på plats 179. Inom de olika områdena är resultaten följande:

 

Undervisningskostnad        186 av 290

Lärarlöner                         121 av 290

Lärarbehörighet                 131 av 290

Elevresultat                     209 av 290

 

Undervisningskostnaden ligger lite under medel för landet medan lärarna är mer välutbildade än många andra kommuner och har jämförelsevis en hyfsad lön. Det är trots resultatet av pengar och lärare som är intressant och här parkerar sig Gävle på plats 209 av 290 kommuner ett milt sagt uruselt resultat. Hur Gävle skall stiga 159 platser är en gåta men vi hoppas att våra politiker lyckas för alla gävleelevers skull. Det är de värda efter årtiondet av misslyckande.

Läs artikeln på Gevaliensis    |    Till skoltidningen Gevaliensis