Nyheter från Sveriges alla skoltidningar på ett och samma ställe

Gävle, Gevaliensis:

"Jag bytte ut stolthet mot skam”

2019-03-15 / Louise Mälby

När jag under torsdagen steg in i Gävle teaters lokaler var möttes jag av en glad och öppen stämning, alla verkade förväntansfulla på att se föreställningen Ta det som en man, av och med Hampus Nessvold i regi av Mia Skäringer.

Genom sin dramatiska komedi nästan i form som ett samtal, lyckades Nessvold ta upp det allvarliga ämnet med macho kulturen, en fråga som finns vid ytan under hela föreställningen är om det är viktigare att våga vara dig själv eller att ta det säkra kortet att vara som normerna vill forma dig.

Under många tillfället kom känslan om det var ok att skratta eller inte? Allvaret i Ta det som en man är stor men gömd bakom komedin som gör det enklare att uttrycka och ta in känslor på ett sådant sätt som anses vara ok.

Redan från barnsben lär sig män att de ska vara på ett speciellt sätt, de ska inte ha en poster av en kvinnlig skådespelare över sängen, Hampus beskriver skammen över att ha den där, hur han alltid tog ner den när han fick manligt besök, han beskriver att han har svårt att umgås med andra män, känslan av att behöva spela en annan person, den typiskt maskulina personen som inte visar känslor, som är frånvarande och som måste ta omvägar för att kunna tänka och känna runt en annan man. Ingen människa föds känslokall, samhället och normerna formar dem.

”Män som är tysta, som inte vet bättre, som vet men kör ändå”

Hampus förklarar att i dagens samhälle ses det som lättare att spela någon annan, den macho man som normerna vill att du ska vara, istället för den glade, pratsamma person du kanske är egentligen.

”Jag bytte ut stolthet som skam”

”Mannen kan inte säga nej till sex, mannen måste ju kunna prestera, mannen ska vara den som kan”

Hampus lyfter ämnet genom vinklat från sin gammal sexualkunskapslärare, han fick inte lära sig hur du närmar dig andra människor, han fick inte lära sig samtyckas lagen, hampus säger att han tror att mycket hade kunnat varit bättre om vi bara fått lära oss att närma oss andra på rätt sätt, att alla under skoltid fått lära sig att allt som inte är ett JA är ett NEJ!

Genom komedin tar Nessvold upp många viktiga ämnen, genom sång och samtal får åskådarna ta del av hans tankar och känslor. Ska en människa verkligen behöva gömma sig själv för att vara accepterad. Nessvold beskriver hur han ständigt behövt välja mellan kärleksliv eller personlighet. Han öppnade upp sig för publiken, och när föreställningen var slut lämnande åskådarna med många tankar som surrade i huvudet.

 

” Hur många män ska behöva svika sig själva, innan de inser att det börjar med MIG och det börjar med DIG”- Hampus Nessvold

Läs artikeln på Gevaliensis    |    Till skoltidningen Gevaliensis