Nyheter från Sveriges alla skoltidningar på ett och samma ställe

Gävle, Gevaliensis:

Till dig som går i nian

2019-04-09 / Statistikgruppen

Orange markering visar de ämnen på skolorna där det inte finns en enda legitimerad lärare. Siffrorna visar hur stor andel av lärarna som är legitimerade på varje skola.

Tycker du att det är viktigt att dina lärare är utbildade i sina ämnen?

Sedan några år har det varit obligatoriskt för lärare, om de skall ha en fast anställning, att de är legitimerade. Det betyder att de har en högskoleutbildning och en pedagogisk utbildning i de ämnen de undervisar och blivit godkända av Skolverket. För att kunna sätta betyg skall man också ha en riktig högskoleutbildning i de ämnen man undervisar.

Chockartat resultat

Nio gymnasieskolor har undersökts med Skolverkets statistik som grund. Det visar sig att mängder av elever får undervisning av lärare som inte har rätt utbildning om vad de ska lära ut. Bäst ser det ut i matamatik där alla skolor har någon eller alla lärare med legitimation. Sämst ser det ut i tyska där två av sex skolor har utbildade lärare för gymnasiet. Det är också mycket stor skillnad mellan skolorna. Två kommunala skolor har legitimerade lärare i alla ämnen medan det saknas i ett ämne på Polhem i psykologi.
Friskolorna är ett sorgligt kapitel alla skolor utom en har hälften eller fler än hälften av lärana utan legitimation. Sämst står det till på Drottning Blankas gymnasium där 11 av 17 ämnen (65%) saknar legitimerade lärare. Andeln framgår av tabellen. En friskola, Realgymnasiet, skiljer sig från de andra och har "bara"  4 av 13 ämnen (31%) utan legitimerade lärare.
Resultatet var chockartat för vem kunde tro att det var så illa ställt.

Den som valt skola till hösten utan att inse att man inte kommer att träffa kunniga och fullt utbildade lärare har en ny chans i maj då man kan välja om.

Läs artikeln på Gevaliensis    |    Till skoltidningen Gevaliensis