Nyheter från Sveriges alla skoltidningar på ett och samma ställe

Norrköping, Lärkan:

Eldin Ibrahimbegovic: ”Det här har varit en dröm som nu går i uppfyllelse”

2019-06-04 / Olle Peterson

De Geer Gymnasiet har många profiler på skolan och de vill vi lyfta fram lite extra. Eldin Ibrahimbegovic var för några veckor sedan i väg i Bosnien för att presentera sitt landslag i fotboll. Vi har lyckats få en intervju med honom om sin landslagsdebut och hur hela lägret var. Han berättar även om vad som händer härnäst.

Eldin Ibrahimbegovic kommer från Mjölby men flyttade till Norrköping till gymnasiet, och i sin första säsong gjorde han mest poäng i IFK Norrköping i sin åldersgrupp. Eldin är en snabb, stark och quick forward, som gillar att springa i djupled. Han berättar att han fick ett meddelande endast en vecka innan han åkte ner till Bosnien.

 - Jag blev chockad, jag kunde inte förstå att jag blev uttagen, jag blev glad och helt mållös. Jag hade inga ord. Jag var otroligt glad och tog det som en ny utmaning, jag blev mer motiverad att göra ett så bra jobb som möjligt, sa Eldin Ibrahimbegovic om att bli uttagen.

Familjen och släktingarna fick höra det först samt närmsta vännerna. Även den stora släkten i Bosnien.

- Jag har släkt lite överallt, mestadels i huvudstaden Sarajevo och näst största staden Banja Luka. Så jag hade stort stöd nere i Bosnien, då de kom och tittade på mina matcher. Min familj följde även med och supportar mig hela veckan också.


Känslan är att det är lite annorlunda att man blir kallad från ett annat land? Har du haft kontakt med de tidigare och hur känns det?

- De har haft lite koll på mig antar jag. Jag har inte haft någon kontakt med någon av tränarna som tog ut mig, men jag antar att de har varit här och kollat på mig, men har aldrig pratat något med de. Samtidigt är många i min släkt stora inom fotbollen men att de ringde mig var jag aldrig beredd på.

- Min familj är rätt stor och har släktingar som har spelat och är väldigt stora i fotbollsvärlden. Muhamed ”Fišer” Ibrahimbegović är en släkting som har spelat i Fenerbahçe. Han var rätt stor i Bosnien. 


Tror du att du har en fördel med att du har släkten därnere som har spelat förr?

- Ja det kanske det kan vara men antar det finns flera orsaker, det har samtidigt gått väldigt bra för mig sedan jag kom till IFK, första säsongen vann jag poängligan med mål och assist och det har bara flutit på bra. Antar att de har fått upp ögonen på det sättet också. 

- Jag vet också att jag fått lite intresse efter jag varit i landslaget så antar jag nu att det har öppnat upp ögon för fler människor. 

Resan började den 11 maj. Flyget gick 17.30 från Nyköping då han åkte ner till Bosnien med sin familj. Staden han kom till heter Zenica och det var där anläggningen låg. Där inne är det privat och ingen familj fick hänga med in. Därifrån fick Eldin sin rumsnyckel och en vägbeskrivning till omklädningsrummet och alla platser som var viktiga att veta. I omklädningsrummet fick han kläder och schema för hur dagarna skulle se ut. Den kvällen käkade hela laget tillsammans för att lära känna sina nya lagkamrater och hela teamet.

Dagen efter var det lätt träning, mest för att se hur alla spelade och hur de skulle spela till nästkommande dag då det var match mot Montenegro. De hade långt snack om hur de skulle spela och vilka som skulle spela.

- Där fick jag veta att jag skulle börja på bänken, vilket jag förstod för att det var första gången för mig i landslaget. Det var många som hade varit med förut på läger och samlingar så det var förståeligt att jag skulle börja på bänken, men jag tänkte bara att jag skulle göra det bästa av situationen.

Matchen dominerades av Bosnien men det stod 0-0 i första halvlek. Andra halvlek hade knappt börja när tränaren vänder sig mot Eldin och ber honom att värma upp, och när klockan står på 70 spelade minuter får han kliva in på planen. Det var landslagsdebut.

- Precis innan jag skulle gå in på plan tänkte jag snabbt för mig själv ”alla mina år inom fotbollen, det här är verkligen det jag har kämpat för, det är detta jag har velat uppnå och jag vill uppnå ännu mer av det här. Det här är en dröm som nu går i uppfyllelse”. Så springer jag in på planen och du förstår nog vilken känsla det är att ha på sig sitt hemlands tröja på sig och representera det landet man kommer ifrån.

Det var en bra match som slutade med en 1-0 seger för Bosnien. Eldin var själv nära att göra en assist men hans lagkamrat missade målet på passningen som han serverade.

- Efter matchen blev det mycket bilder med familjen. Alla var jätteglada och stolta, de hade tårar i ögonen och var lyckliga för min skull. Det är det här jag har kämpat för, och det här har ju de också kämpat för, på sätt och vis då de alltid har pushat och hjälpt mig att komma så här långt.

Andra matchen?
- Jag startade andra matchen, men det var ju ändå träningsmatcher och vi var tre nya forwards som aldrig varit med tidigare så de vill se vad alla gick för, så vi delade upp det. Det var därför jag fick hoppa in sista 20 i första matchen och i andra matchen fick jag spela första halvlek. Sedan hoppade nästa anfallare in och fick visa upp sig.

Hade du något personligt snack med tränaren efter matchen? - Och under resan?
- Det var en tränare som hade lite individuellt snack med alla spelare. Eftersom Bosnien spelar 4-3-3 och hemma är jag van att spela med två forwards så gick de i genom lite extra. Även efter matchen frågade jag tränaren om jag skötte mig bra och om jag gjorde det som vi hade pratat om. Första matchen gjorde jag kanske inte allt 100% rätt, man kan aldrig vara helt perfekt och alltid bli bättre men de var nöjda med mitt jobb.

- Efter sista matchen så samlades vi sedan i receptionen innan vi alla skulle åka hem och då sa tränaren att vi inte alls skulle vara missnöjda över vår insats. Han avslutade också med att alla vi som har varit här kan vara beredda på att bli uttagna igen och de kommer kolla på oss lite extra, eftersom vi inte är här av någon slumpmässig anledning utan vi är något som de söker.

Jag tror verkligen att de kommer fortsätta att komma till Norrköping och kolla på mig här i Sverige. Det gäller att prestera och alltid göra sitt bästa ifall att de är här och tittar.

I andra matchen blev det en start för Eldin Ibrahimbegovic, som fick spela första halvlek.

- Det var ju ändå träningsmatcher och vi var tre nya forwards som aldrig varit med tidigare så de vill se vad alla gick för, så vi delade upp det. Det var därför jag fick hoppa in sista 20 i första matchen och i andra matchen fick jag spela första halvlek. Sedan hoppade nästa anfallare in och fick visa upp sig.

Du verkar ändå nöjd med denna landslagvecka?
- Ja, alltså nöjd ska man aldrig vara man kan alltid göra saker bättre. Jag är inte missnöjd men något som skulle kunna göra det ännu bättre var ifall jag kunde fått göra mitt första landslagsmål. Jag hade fortfarande inte varit nöjd eftersom jag har ännu mer att ge. Inställningen är viktig. Sedan har jag fått väldigt bra stöd av familjen, släkten och kompisar som har hjälpt mig väldigt mycket. Det ger mig motivation.

Tränat med A-laget?

Nej det har jag tyvärr inte. Jag har inte pratat med någon tränare om landslaget efter resan. Det är inte så jättemånga som får chansen, och jag har inte fått den chansen men man får bara hoppas och tro så kommer det snart. Nu när man har varit med i landslaget hoppas jag på att de får upp ögonen för mig. Jag har spelat en del i U21 och det har gått bra då. Det är mäktigt och roligt att få vara med.

Eldin fick inte mycket sömnen när han kom hem söndagen, den 19 maj. Utan fick besked om att han skulle upp till Stockholm redan klockan 9 morgonen därpå.

- Jag kom hem klockan 02.00 och samlingen med laget var klockan 09.00, så jag fick inte så mycket sömn när vi åkte upp till Djursholm. Jag började på bänken men fick hoppa in sista halvtimmen. Vi låg under med 1-0 när jag kom in men vi vände matchen och jag gjorde tre assist så vi vann med 3-1.

Olle Peterson

Läs artikeln på Lärkan    |    Till skoltidningen Lärkan