Nyheter från Sveriges alla skoltidningar på ett och samma ställe

Norrköping, Lärkan:

Ingen sommarlovsbiljet i sommar

2019-05-27 / Wilma Andersson, Gabriella Leo

Under sommaren 2018 fanns det en sommarlovsbiljett som gjorde att ungdomar från årskurs sex till tvåan på gymnasiet kunde åka kollektivt fritt runt om i länet. Sommarlovsbiljetten gynnade många och gjorde att man kunde ta sig till sitt sommarjobb och träffa vänner vare sig hur mycket pengar man hade i fickan. Sommarlovsbiljetten finansierades av bidrag från den svenska staten, men under den nya regeringsbildningen beslutades det att bidragen inte längre skulle läggas på att ha kvar sommarlovsbiljetten.

Det har skapat ett misstycke bland oss ungdomar som tyckte att sommarlovsbiljetten gynnade oss. Så pass mycket att det skapats en namninsamling på Mitt Skifte med 43 645 av 45 000 underskrifter för att försöka rädda sommarlovsbiljetten. Vi på lärkan bestämde oss för att försöka ta reda på svar på dem frågor många av oss har om sommarlovs biljetten. Eva Jylltorp från Östgötatrafiken var vänlig att ta sig tiden att besvara våra frågor. Felicia Gabriel och Daniel Darko var även var vänliga nog att vara med i en intervju om ungdomars åsikter kring detta.

Eva Jylltorp
Finns det något sätt att kunna återinföra sommarlovsbiljetten? eller är det endast upp till regeringen?
 - Det var ett statligt bidrag som ”betalade” dom kostnadsfria sommarlovsbiljetten. Teoretiskt skulle nog även Region Östergötland eller någon av länets 13 kommuner kunna bestämma sig för att göra en liknande satsning, men just nu finns inget som tyder på att det kommer att göra det. Det är ju hela tiden avväganden i en Region och i en kommun om vad pengarna ska användas till och om det är några utvalda grupper i samhället som ska få ta del av några extra satsningar.


Såg ni någon skillnad på hur många ungdomar som åkte kollektivt med hjälp av sommarlovsbiljetten? Användes den på ett bra sett eller var det slöseri med pengar?
- Vår uppfattning är att det var väldigt många ungdomar som använde sin sommarlovsbiljett någon gång. En del ungdomar åkte jättemycket och många ungdomar åkte betydlig mindre. Det är alltid svårt att säga om en satsning som denna var ”rätt” eller inte. En del ungdomar har kanske ingen nytta alls av att få ett busskort utan skulle hellre vilja få ett bidrag att använda till något annat Det är precis sådana här avväganden som våra politiker har att ta ställning till. Hur får så många ungdomar som möjligt mesta möjliga nytta av en satsad påse pengar? Det är det som är politik.

Tyckte ni sommarlovsbiljetten var något positivt?
- Vi tyckte att det var roligt att se att så många ungdomar aktiverade sin sommarlovsbiljett. Tyvärr fanns det några problem också och det var att det blev tidvis ”stökigt” på vårt pendeltåg Östgötapendeln. Det blev lite av en fritidsgård för en del ungdomar, som bara åkte fram och tillbaka med tåget som ”sysselsättning” och många uppfattade det som att många av dessa ungdomar tyvärr inte skötte sig så bra ombord. Detta gjorde att vi fick hyra in fler väktare än vanligt att ha ombord för att kunna hålla ordning och reda. Det är ju tråkigt när det blir så för det kostar en massa ”onödiga” pengar.

 Tror ni sommarlovsbiljetten kommer kunna återinföras i framtiden?
 - Det är helt och hållet ett politiskt beslut. Det beror på vilka politiker som bestämmer och vad de väljer att satsa skattepengarna på.

Felicia Gabriel
Vet du var sommarlovsbiljetten var för något?
 - Ja det var att ungdomar från sexan till tvåan på gymnasiet fick biljetter till att åka spårvagnar och bussar gratis.
Tyckte du att det var en bra ide?
 - Ja, faktiskt och jag själv använde den ganska mycket.
Vad kände du av att politikerna har valt att vi inte ska ha de längre?
 - Det var inte bra faktiskt för det kostar ganska mycket att köpa en biljett eller månadskort, så det var en dum ide kan jag säga.

Daniel Darko
Vad tyckte du om Sommarlovsbiljetten?
 - Jag tyckte den var bra, man fick nya möjligheter att åka till andra städer och utforska vad de har och hänga med vänner.
Vad känner du om att dom har tagit bort den i år?
 - Jag tycker det är ganska dåligt för man kommer inte kunna hänga så mycket med andra människor för jag menar busskortet kostar ju skitmycket pengar och de är kanske så att alla inte har så mycket pengar. Jag tycker att det skulle va bra ifall de kom tillbaka med de.
Ifall du skulle kunna säga något till politikerna som bestämde det här vad skulle du säga?
 - Snälla ta tillbaka sommarlovsbiljetten.

Läs artikeln på Lärkan    |    Till skoltidningen Lärkan