Nyheter från Sveriges alla skoltidningar på ett och samma ställe

Norrköping, Lärkan:

Pratstund med Björklund

2019-05-24 / Wilma Andersson, Gabriella Leo

Förmiddagen den 24:e maj så fick skolan ett besök från politikern Jan Björklund. Utöver att beundra Carl Larsson tavlan så gav Björklund även en informativt föreläsning. Efteråt så kände vi på Lärkan att det var ett perfekt tillfälle för att ställa lite frågor. 

 Vad var det som motiverade dig till att bli politiker?

 - Jag gick ju på gymnasiet när jag började engagera mig i det liberala ungdomsförbundet. De är ju även att man intresserar sig av samhället och är engagerad av hur samhället utformar sig. Så i grunden är det ett samhälls engagemang.

Du är ju före detta skolminister, så vad skulle du säga var ditt sämsta ämne i skolan?

 - Jag var ju mest intresserade av de här SO-ämnena men jag hade ju svårare för NO-ämnena, och det var ju så det var. De var ju viktiga men jag hade svårare för dem.

Vad är du mest stolt över när det gäller vad Liberalerna har bidragit med till EU?

 - Alltså det finns stort och det finns smått och det finns ju sånt där naturligtvis många har deltagit, och så finns det ju sånt där vi har varit pådrivande. Ska man säga något i stort som fler har varit med på så är det ju när berlinmuren föll och att vi tog emot östeuropa in i Eu. Det var ju många som sa “Varför ska vi ta hand om östeuropa? Det blir ju jobbigt.” De var ju fattiga och vissa av dom hade ingen demokratisk tradition. Vi bestämde ändå att “Jo, vi gör detta.” I smått så kan man ju säga att de svenska liberalerna drev EU till att för att länder ska få komma med i EU så måste de ha avskaffat dödsstraffet. Det gick till sist igenom och det innebar ju att hela östeuropa avskaffade dödsstraffet eftersom de ville så gärna komma in i EU.

Vad är den största anledningen till varför man ska rösta på Liberalerna i EU-valet?

 - På grund av att vi är det partiet som tydligast tror på det europeiska samarbetet också det att vi vill samarbeta mer i Europa. För att kunna lösa viktiga problem till exempel klimatet, brottsbekämpning och jobb & välfärd.

 

Läs artikeln på Lärkan    |    Till skoltidningen Lärkan