Nyheter från Sveriges alla skoltidningar på ett och samma ställe

Jönköping, Pärlugglan:

Fängslade journalister

2017-05-15 / Isak Björnberg

Det är många länder som har en instabil regering och det kan även vara någon slags rebellgrupp som slår tillbaka. Dessa länder brukar vara emot västvärlden och därför finns det bara statliga kanaler på tv och radio och journalister från andra länder tar sig dit illegalt för att få information och ta reda på vad som egentligen händer i landet. Dessa journalister blir ofta gripna och fängslade.

2014 beräknades det att ca 221 journalister satt fängslade världen över och det land som håller flest journalister fångna är Kina. Kina hade 44 fängslade vid tillfället. Detta året (2017) så sitter ca 120 journalister fängslade i Turkiet och över en kvarts miljon underskrifter har skrivits på och många vill att Turkiet ska släppa journalisterna.

De journalister som grips runt om på vår jord har antingen tagit sig in i ett land utan lov, intervjuat fel personer, skrivit om ämnen som landet inte vill att världen ska veta m.m. Journalisterna kan även blivit gripna på grund av att de anses vara terrorister eller träffat några som ansetts som terrorister.

Läs artikeln på Pärlugglan    |    Till skoltidningen Pärlugglan