Nyheter från Sveriges alla skoltidningar på ett och samma ställe

Karlskrona, Porten:

Frukt eller bär?

2020-04-21 / Lisa Lind Svensson

Här får du veta nya saker om frukt och ifall det verkligen är en frukt. Skulle en jordgubbe vara en nöt, eller en banan ett bär?

Bland annat blåbär, röda och svarta vinbär, krusbär och lingon är bär. Även t. ex. apelsiner, citroner, vindruvor och en hel del annat som man oftast inte tänker på som bär är bär, bland annat gurkor, bananer och tomater.

Växtanatomi. Bananfrukten är ett bär och de odlade sorterna innehåller inga frön utan bara svarta rudiment efter fröämnen. Det finns dock arter som innehåller svarta frön stora som pepparkorn inbäddade i fruktköttet. Vissa bananer är så fulla av frön att de är svåra att äta.Äpple, frukten från Malus domestica. ... Ur biologisk synvinkel är alla bär frukter, men alla frukter är inte bär. Ett bär är en frukt som innehåller flera frön som omges av ett mjukt och saftigt hölje/fruktkött.


Kiwifrukten är brun och stor som ett hönsägg, men botaniskt sett är kiwifrukten ett bär. Under det något strävhåriga skalet finns ett grönt, saftigt fruktkött med många små, svarta kärnor. Grön kiwi har en syrlig men god smak, som blir sötare ju mognare frukten är. ... Kärnorna äts vanligen också, men inte skalet.
Jordgubbe (Fragaria × ananassa) är en hybrid inom smultronsläktet (Fragaria), som i sin tur tillhör familjen rosväxter. Namnet jordgubbe syftar både på plantan och på bäret. Ur vetenskaplig synvinkel är jordgubben dock inte ett bär utan ett fruktförband med nötter, då de egentliga frukterna är "bärets" gula prickar. 


Granatäpple (Punica granatum) är en frukt som växer på träd som tidigare tillhörde familjen granatäppleväxter, men enligt senare forskning har placerats i familjen fackelblomsväxter. Det kan bli upp till åtta meter högt och blommar från maj till oktober, med röda blommor som senare utvecklas till granatäpplen

Nu har du fått lära dig lite mer om vanlig frukt eller bär!Läs artikeln på Porten    |    Till skoltidningen Porten