Nyheter från Sveriges alla skoltidningar på ett och samma ställe

Karlstad, Frontend - NTI gymnasiet Karlstad:

Corona - virusets påverkan på sjukvården

2021-03-31 / Pascal

I samhället nu så är coronaviruset ett hett ämne, viruset kom in i Sverige och förändrade vårt samhälle. I ett år så har vi svenskar fått stå ut med virusets konsekvenser. Frågetecknena bara växer i samband med att coronan blir värre och värre för varje dag. Coronaviruses påverkan inom sjukvården har varit stor, och kapaciteten brister i många delar av landet.
I denna artikel kommer en sjuksköterska i den kommunala sjukvården intervjuas, för att vi ska få en inblick i deras hektiska vardag.

I slutet av 2019 så upptäcktes det en ny variant av coronaviruset i Kina, som kan smitta människor. Detta virus fick namnet SARS-CoV-2, Covid19. Detta viruset spred sig i hela världen och orsakade en pandemi som pågår än idag. Viruset är relativt lindrigt för de som är unga, symtomen liknar en vanlig förkylning. Men de som är äldre och i riskgrupperna så kan viruset ha större konsekvenser, många har avlidit till följd av corona. (folkhälsomyndigheten)

Rapporter från JHU CSSE COVID-19 DATA så har Sverige haft 744 000 corona fall varav över 13 000 har avlidit.

Vi har träffat en sjuksköterska som ger sin syn på situationen.

Hur var det att jobba i början av pandemin?

- Väldigt många frågetecken om hur det smittade. Det var lite skyddsutrustning, vi hade visir som var hemma gjorda. Visiren var gjorda av plastark, skumgummi, resor och metallbygel ifrån arkivmappar. Många var rädda när de jobbade och många blev smittade.

Hur tycker du coronaviruset sköts av sjukvården?

- Alla som visar tecken på minsta förkylning av patienterna och de som jobbar blir testade. Patienter blir isolerade och personal måste vara hemma tills man har fått ett negativt test. Man skickar in patienter mycket snabbare in till sjukhuset än vad man gjorde förr. Detta gör man för att vi vet att sjukdomen kan få ett snabbt förlopp, de äldre kan bli väldigt sjuka. 

Ett problem med all testning av viruset och att man måste vara hemma vid minsta symtom är att det är konstant för lite personal i arbete. Detta resulterar till att personalen får för mycket att göra så många säger upp sig från arbetet.

Hur ser du på framtiden?

- Jag ser lite ljusare på framtiden nu när vaccinering har kommit igång och att färre äldre dör av sjukdomen. Men nu är det nya grupper i samhället som påverkas som inte får vaccinet. Jag ser en stor fara i den ökade opinionen av människor som är emot vaccin och tror att Covid inte finns. Dessa människor kan stjälpa hela vaccinationsprogrammet som kan leda till att fler dör.

Sjuksköterskan rekommenderar att gå in på folkhälsomyndigheten hemsida och uppdatera sig om det senaste. 

Källor:

https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/smittsamma-sjukdomar/coronavirus/ (2021-03-20)

JHU CSSE COVID-19 Data (2021-03-20)


Illustration: PascalLäs artikeln på Frontend - NTI gymnasiet Karlstad    |    Till skoltidningen Frontend - NTI gymnasiet Karlstad