Nyheter från Sveriges alla skoltidningar på ett och samma ställe

Karlstad, Frontend - NTI gymnasiet Karlstad:

Dags att mönstra

2021-03-29 / Oscar, Elliot

I detta avsnitt kommer vi prata och diskutera om lumpen och framtiden inom det svenska försvaret. Vad som händer före,under och efter. Detta berör alla elever på skolan, alla som gillar utmaningar både fysiska och psykiska. Ett moment som kommer lämna minnen för livet och möjligheter för en karriär.

Innan försvaret skickar iväg dig till lumpen så behöver dom test din fysiska,mental och intellektuella förmågor, detta kallas ett rekryteringstest. Det här testet hålls i Karlstad vid rekryteringsmyndigheten.

När du kommer dit kommer du få börja med att registrera dig vid receptionen. Där du får knappa in ditt personnummer och sen visa upp ditt ID. Rekryteringstesterna eller mönstringen kan ta upp till två dagar och skulle de bli att du måste sova över så behöver du inte ha med dig någonting utom kläder för träning och vardagskläder. Efter att du har registrerat dig så börjar inskrivningsprovet där du utmanas på rumsuppfattning, ordförråd och logiskt tänkande. Efter provet har du ett personligt mötet med en sjuksköterska där dom tar reda lite om din hälsa, kroppskonstruktion,  kollar efter gamla skador och ärr och du får ta ett EKG test. Efter detta får du testa på din fysiska styrka med en isokai. Sen blir det ett syn och hörseltest. Nästa moment är en hälsokoll med en läkare som frågar mer frågor om ditt hälsotillstånd och sen lyssnar på ditt hjärta och lungor. Efter hälsokollen så testas din kondition i ett cykeltest. Sist innan du får dina resultat får du prata med en psykolog. Efter snacket med psykologen får du dina resultat och vilka “linjer” inom försvaret du kan utbilda dig till.

Dina första dagar på regementet kommer du lära dig saker du trodde du redan kan så som att bädda säng städa och hur man ska klä sig. de första veckorna är oftast det jobbigaste då du ställer om hjärnan från civil till militär. Beroende på utbildning kan du vara på regementet 6-12 månader. alla utbildningar har samma grund den så kallade “GMU” som är grunden till all militär tjänstgöring.

Olika utbildningar har alla små ändringar i hur din GMU ser ut men alla har samma schema. skillnaderna kan vara att om du ska bli till ex jägare så kommer du lära dig jägarstrid under gmu medans om du är på AMF så kommer det vara mer amfibiestrid.

Du kan alltid ha önskningar om vart inom försvaret du vill hamna men i slutändan så är det försvarets behov som bestämmer.

Foto: Försvarsmakten

 

Läs artikeln på Frontend - NTI gymnasiet Karlstad    |    Till skoltidningen Frontend - NTI gymnasiet Karlstad