Nyheter från Sveriges alla skoltidningar på ett och samma ställe

Karlstad, Frontend - NTI gymnasiet Karlstad:

Karlstad växer på höjden - tre stora byggnader i Karlstad

2021-05-10 / Pascal

Bryggudden 62 meter högt och 21 våningarblev klart 2013.

När man åker runt omkring i Karlstad så tänker man inte på att det faktiskt finns ganska höga byggnader, men det finns inte så många av dem dock. Karlstad består av många äldre byggnader och har generellt inga riktiga höghus.

De höga byggnader som finns i Karlstad befinner sig ofta på de platser där man har valt att bygga mycket nytt och inte bevara det gamla.

Lägenhetshus:

Brygguddens lägenhetshuset

Färdigställd: 2013

Den är 62 meter hög med 21 våningar.

Lägenhetshuset vid bryggudden är en väldigt fin byggnad. Den är väldigt unik i samband med dess höjd och läge. Byggnaden är designad av Gert Wingårdh som är en av Sveriges mest framgångsrika arkitekter. 

 

Orrholmen lägenheterna:

Färdigställd: 2020

Den är 60 meter hög med 18 våningar.

De nya lägenheterna på Orrholmen är bland de högsta i Karlstad. Karlstad kommun håller på att rusta upp Orrholmen på alla möjliga sätt, så de valde att bygga ett av stans högsta lägenhetshus där. Arkitekterna för detta bygge är ett företag som heter Mondo arkitekter Värmland.


Industribyggnad:

Kaffeskrapan (Löfbergs Lila)

Färdigställt: 1960

Den är 42 meter hög med ett cafe i bottenplan och ett kafferosteri i resterande av byggnaden.

Löfbergs lila är ett kaffeföretag som är grundat i Karlstad. Under 1950-talet började de modernisera företaget därmed började de bygga kaffeskrapan. Arkitekterna till byggnaden är Johan Wästlunds Arkitektbyrå. Byggnaden har gjorts om lite under åren, men grundtanken är den samma.

Läs artikeln på Frontend - NTI gymnasiet Karlstad    |    Till skoltidningen Frontend - NTI gymnasiet Karlstad