Nyheter från Sveriges alla skoltidningar på ett och samma ställe

Karlstad, Frontend - NTI gymnasiet Karlstad:

Så påverkas de äldre av coronaviruset

2021-04-26 / Pascal

De äldre har påverkas extra mycket av coronaviruset, de är den grupp av människor i samhället där flest har dött eller blivit allvarligt sjuka av viruset. Enligt folkhälsomyndigheten så är dödligheten 4,3 % för de som är över 70 år. Om man jämför med andra åldersgrupper i samhället så är det betydligt färre som dör i samband med corona.

Men hur är det att vara en äldre person i vårt nuvarande samhälle? Frontend har träffat en av samhällets äldre medborgare.

Hur reagerade du när corona kom till sverige i början?

- Jag var lite rädd, men man kunde aldrig kunna tänka sig att det skulle bli en så långvarig pandemi med så många dödsfall. Det är så tragiskt, att allt har ändrats i samhället.

Känner du dig rädd för coronaviruset?

- Ja, i vissa situationer. När jag är ute på stan blir jag ofta orolig om jag skulle bli smittad. Man har hört att många i min ålder dör eller blir allvarligt sjuka. Jag är mest rädd när folk inte håller avstånd och inte respekterar att corona finns.

Har du varit smittad?

- Nej, jag har klarat mig undan det som tur är.

Åsikter kring vaccinet?

- Jag tror att vaccinet kommer bli jättebra, kanske vi äntligen kan få bort viruset och få ett normalt liv igen. Många tror att vaccinet är farligt och inte vill ta det, men jag tror att så många som möjligt måste ta det för att coronan ska försvinna.

Hur är det att inte kunna träffa folk som förr?

- Det är bland de jobbigaste med coronan, att inte kunna träffa sin familj på ett enkelt sätt. Man bara längtar efter tills man kan samla alla och umgås som förr, men jag tror att det dröjer tyvärr tills man kan göra det igen.

När tror du samhället blir coronafritt?

- Det vet jag inte, men jag tror inte att det kommer försvinna inom den närmsta framtiden tyvärr. Men om vaccineringen går bra så kanske till nästa år så kommer den mesta av coronan vara borta.

Läs artikeln på Frontend - NTI gymnasiet Karlstad    |    Till skoltidningen Frontend - NTI gymnasiet Karlstad