Nyheter från Sveriges alla skoltidningar på ett och samma ställe

Klippan, Åbynews:

Cykla mer, kör mindre

2018-04-12 / Mathias Carlsson

Bild som har med en massa cyklar i sig.

Körning av fordon orsakar skada till oss och våran miljö. Idag kostar en bil flera hundratusentals kronor och missbrukas väldigt mycket för korta och onödiga körningar när man egentligen bara kan cykla eller till och med gå till sin destination. Det är varför jag tycker att du borde cykla oftare.

Idag så finns det mera möjligheter för oss att göra, nya arbeten, områden att besöka, saker att se, men det är väldigt få som faktiskt går eller cyklar utomhus och istället tar bussen eller tåget eller bilen dit. Utsläppet från dessa fordon skadar ozonlagret och vår miljö. Detta kommer göra att världen sakta dör ut och det faktum att väldigt få gör något för att stoppa det utan uppmanar att fortsätta genom att säga att det inte är sant det de säger om både ozonlagret och miljön så bidrar de till att ta död på vår planet utan att egentligen se det med deras egna ögon.

Vad borde vi göra då? Jag föreslår att vi borde transportera oss genom att cykla. Att cykla gör så att man kan ta sig till flera olika ställen och samtidigt få motion. Är du inte trött på att vänta på exempelvis tåget eller bussen ska komma så du kan ta dig till skolan eller jobbet men den är försenad och gör så att du inte kan ömma i tid till skolan och blir utskälld pågrund av något du själv inte kan hjälpa?

Att cykla är vetenskapligt bevisat att du blir starkare i benen genom att pendla dig framåt och det bästa förutom motion är att du kan transportera dig själv i din egen fart, ta din tid plus så slipper du vänta på ett transportmedel som kanske aldrig dyker upp. Under semestern så vill man vara ute så mycket som möjligt i värmen och det fina vädret. Att sitta i en varm bil och köra i X antal timmar någonstans vill nog ingen göra då det är både farligt för man kan dö av överhettning och det är dåligt för din hälsa.

Ta din cykel och pendla till Öland med familjen eller med dina vänner. Där finns en vacker utsikt att kolla på medan man cyklar genom hela Öland. Se det som ett roligt minne tillsammans och få motion och styrka som belöning för ditt val. Om du känner dig sportsugen och verkligen vill träna med någonting så borde du pröva cykeltävlingar. Eftersom att cykla är en bra kaloribrännare då du bränner ungefär 5000 kalorier under en helg om du verkligen kämpar med träningen och det är en social sport så kanske får du vänner på köpet med.

Du kan till och med göra det tillsammans med dina vänner som en rolig grej ihop och sen tävla för att försöka vinner fina priser eller prissummor. Vem vet, du kanske till och med resa till Frankrike för att delta i Tour de France om du verkligen är bra på det. Så börja cykla lite, det skadar aldrig att pröva och det kan bli kul. Du tränar och tränar så du bränner massor kalorier och kan bli vältränad i slutet.

Du slipper till och med stå/sitta och vänta på att bussen eller tåget ska komma, plus med Skånetrafiken så brukar de oftast bli försenade så om du cyklar till skolan så slipper du förseningar eller missa något viktigt och du kan till och med cykla runt hela Öland där de har en riktigt vacker syn för ögonen medan du är där och kan delta i olika cykel sporter eller tävlingar, kanske till och med delta i tävlingar i andra länder.

Läs artikeln på Åbynews    |    Till skoltidningen Åbynews