Nyheter från Sveriges alla skoltidningar på ett och samma ställe

Kungsör, VIVA News:

Fullärd blir man aldrig

2020-08-21 / Mari-Anne Bengtsson

Sol ute, sol inne.
Sol i hjärta, sol i sinne

Det är fortfarande väldigt varmt, och vi hukar oss under värmeböljan som vi hoppas snart skall ha sköljt över oss. Visst är det härligt med värme, men INTE när vi skall uppbåda energi för att ta oss igenom skolarbetet. Eleverna klagar inte utan torkar svetten från pannan istället, och tar djupa andetag, ibland under heltäckande kläder, så som deras kultur förespråkar. Jag tänker att de är vana vid värme, och någon ler oförstående mot mig. Jag som bor i kalla Sverige och är uppvuxen här, ska inte klaga, så jag slutar med det. Tittar på klockan istället, bär in en fläkt i klassrummet,  och tänker att det bara gäller en timme…en timme…

Jag riktar fläkten mot eleverna, och de nickar tacksamt. Nu kanske de kan få något gjort, och behöver inte fläkta sig med papper under resten av lektionen. Vi pratar språksociologi, och någon undrar över skillnader mellan olika länders svordomar. Vi diskuterar en stund, och diskussionen övergår automatiskt till det som ämnet egentligen handlar om; att vi är olika som människor och att vi uttrycker oss på olika sätt. Eleverna sjunker ner i arbetet med uppgifter, ibland höjs något ögonbryn, ibland torkar sig någon i ansiktet med en näsduk.
”Det är viktigt att tala vårdat, för annars kanske man inte får jobbet”.
Så sant som det är sagt.
Denna hetta.
Jag rättar till hårknuten som lossnat en smula, och berättar att jag kommer från Västergötland.
”Ibland förstår vi inte vad du säger, och det är olikt västmanländskan”.
Jag ger eleverna rätt. När jag breder på med min bredaste dialekt, så blir tonfallet och intonationen annorlunda. Det är inte ofta jag gör det. Ibland bara för att demonstrera.
Det blir åter tyst i klassrummet. Mina vuxna elever faller ner i betänksamhet. En del kanske funderar över livet och hemlandet. Någon kanske tänker på barnen därhemma.
Snart är lektionspasset över.
Vi tänker tillsammans att alla har vi så mycket att lära.
Fullärd blir man aldrig.
Aldrig någonsin.
 

Läs artikeln på VIVA News    |    Till skoltidningen VIVA News