Nyheter från Sveriges alla skoltidningar på ett och samma ställe

Kungsör, VIVA News:

Låt oss få en busshållplats utanför Komvux i Kungsör!

2020-05-27 / Rahimeh Hassani

Rahimeh Hassani tycker till!

Region Västmanland tog för ett år sedan bort kollektivtrafiken vid Kungsör Komvux. Elever på Kungsörs Kommuns skolor oroar sig för att komma i tid till skolan eftersom det är långt att gå från det närmsta busshållplatsen vilket är ett problem särskilt under vintern. Det är nödvändigt att kommunen tar hänsyn till Komvux elevernas behov. De flesta elever har en kurs både på morgonen och på eftermiddagen och förlorar mycket tid på grund av det inte längre finns en hållplats vid skolan.

Det är väldigt tidskrävande att ta sig till och från Komvux vilket gör att eleverna förlorar studietid. Den närmaste busshållplatsen ligger 1,8 kilometer från skolan och det tar 22 minuters snabb promenad att ta sig från den närmsta hållplatsen till skolan. Den tid det tar att gå skulle ha kunnat användas som studietid. Det gör det också svårt för eleverna att ta sig hem mellan lektioner även om det är flera timmar mellan förmiddags och eftermiddags klasser. Vissa elever som bor nära skolan skulle kunna cykla men många elever bor långt bort och kommer med bussar från andra orter.

Eftersom Komvux eleverna har svårt att hinna i tid till sina lektioner på grund av det långa avståndet, blir de därför naturligtvis stressade. Stressen orsakar att eleverna inte helt kan koncentrera sig på att studera och deras studieresultat blir därför sämre. Eleverna skulle givetvis kunna lämna sina hem mycket tidigare för att försäkra sig om att komma i tid utan att stressa, men det är inte alltid som detta fungerar, eftersom en del av oss har familjer och barn.

Det stora avståndet från närmaste busshållplats blir ännu mer problematiskt under vintersäsongen då vägarna blir hala och farliga, särskilt för de äldre som studerar, t.ex. på SFI, på komvux. Det är väldigt stor risk att de halkar omkull och skadas vilket kan innebära att de måste söka läkarhjälp eller till och med läggas in på sjukhus vilket i själva verket kostar mycket pengar. Det är också möjligt att vissa väljer att missa sina lektioner av rädsla för att skadas då det varnas för halka.

Jag önskar verkligen att kommunen vill stötta oss elever i vårt behov, och återinföra busstrafiken till och från Komvux i Kungsör!

Läs artikeln på VIVA News    |    Till skoltidningen VIVA News