Nyheter från Sveriges alla skoltidningar på ett och samma ställe

Kungsör, VIVA News:

Tänk på hur du talar med barn!

2020-09-15 / Therése Berglund

Hur vi talar påverkar inte bara hur vi uppfattas i samhället. Om vi vuxna börjar tänka på hur vi talar till barn i vår närhet så ger vi dem bättre förutsättningar och en bred kunskap inför framtiden. 

Att använda lågaffektivt bemötande är något som blivit otroligt populärt senaste tiden och används effektivt på bland annat förskolor och skolor. Barn gör misstag, hur ska de annars kunna lära sig vad som är rätt och fel? Men att tänka på hur vi talar och att använda en metod som inte trycker ner barnets självkänsla utan istället stärker barnet men korrigerar misstaget gör att vi förhoppningsvis kan minska den alldeles för höga psykiska ohälsan bland ungdomarna i Sverige idag. 

Vardagliga samtal med barnen är mycket viktigare än vad vi tror. Ett barn som får möjligheten att samtala om saker de upplevt, funderingar som de har, drömmar och idéer stärker faktiskt bandet mellan förälder och barn. Vi som föräldrar borde lägga mer tid på att tala med och framförallt lyssna på våra barn. 

Det är många som tycker att det är gulligt att prata bebisspråk med barnen och att det är något som hör till. Jag har själv gjort det så jag vet hur lätt det är och att det ofta går av bara farten, men jag ber er att tänka om. Visst är det gulligt men på så vis hjälper vi också till att hämma barnets språkutveckling. Ska sanningen fram så börjar barnets språkutveckling långt innan det ens kan prata. Härma inte barnets ord utan använd de korrekta. Skulle barnet säga “Pippi”, svara då “Ja titta, en fågel”. På detta sätt har du bekräftat för barnet att du har hört och förstått. Barnet hör att det heter fågel och inte pippi och kommer snabbare att härma dig och då använda sig av det korrekta ordet. 

Desto mer vi talar med barnen redan från start och använder oss av formellt språkbruk så hjälper vi till att fylla på barnets ordförråd. Barnen lyssnar på oss och lär av oss. Tänker vi på hur vi formulerar oss, hur vi använder språket så kommer det att ge våra barn enorma fördelar när de växer upp. Ta dig tiden till att svara på barnets frågor exempelvis. De är verkligen som små svampar som inte vill annat än att lära. Ett brett ordförråd har många fördelar och framförallt idag då man konstaterat att barns ordförråd inte alls är lika breda som förr. Detta kan också bero på att vi inte tar oss tiden till att ha högläsning med våra barn längre. Många föräldrar väljer att hoppa över den där godnattsagan. Snälla, läs den för ditt barn.  

Vi får aldrig glömma att alla barn är olika och utvecklas i sin egen takt. Men om vi tänker på hur vi talar med barnen så gör vi allt i vår makt för att ge dem en bra start med brett ordförråd. Man kan aldrig lära sig för många ord. Detta kan även ge fördelar när barnen vuxit upp och ska på sin första arbetsintervju.  

 

Läs artikeln på VIVA News    |    Till skoltidningen VIVA News