Nyheter från Sveriges alla skoltidningar på ett och samma ställe

Norrköping, Lärkan:

‘’Det kändes som att börja på ett nytt kapitel’’

2019-12-06 / Tobias Andersson

Fredric Andersson flyttade ner till Lund som 20 åring för att plugga på universitetet. Idag är han inne på sitt andra år, han har lärt sig ett o annat om studentlivet och jobbar just nu extra som husförman på Östgöta Nation i Lund.

Hur är det att bo på Östgöta Nation?

- Jag har bott här i 2,5 år ungefär. Det är väldigt kul, för min del en perfekt start. Det är skönt att bo på en nation, man känner sig inte så ensam då. Det är alltid någonting som händer, och alla som bor här är studenter så vi är alla väldigt lika. Väldigt socialt. Jag trivs väldigt bra.


Hur är Lund som stad?

- Det är en stor stad i ett litet format. Det händer ganska mycket och det finns mycket människor och mycket aktiviteter. Liten stad, man kan ta sig överallt på cykel. En klassisk studentstad. Mycket studenter, både från alla delar i Sverige men även från andra länder.

Varför Fredric valde att plugga i Lund finns det lite blandade svar om. Han velade först mellan Stockholm och Lund eftersom att civilingenjör lantmäteri finns på båda universiteten, men Fredric kände att Lund är en lite mer ‘’klassisk’’ studentstad än Stockholm, så fick det bli Lund. Men det var inte bara studentstadsfeelingen som avgjorde. Fredric berättar att hans familj även har ett landställe nere i Skåne, där han har spenderat väldigt många somrar på, så Skåne kändes som ett ganska givet val. 


Vad var det ''svåraste'' med att flytta hemifrån, Lund är ändå ganska långt bort?


- Det svåraste med att flytta hemifrån var att få allting att funka, till exempel att sköta matlagningen själv, ta ansvar med läxor. Det var lite jobbigt att lämna Norrköping och familjen, men även en milstolpe och ett stort steg i livet. Det kändes som att börja på ett nytt kapitel. Men jag kände mig redo att flytta. Jag tog ett sabbatsår efter gymnasiet och då jobbade jag som förvaltningsassistent på Linköpings kommun, och det tycker jag var väldigt nyttigt för mig.


Visste du mycket om studentlivet i Lund innan du flyttade dit? 

- Nej inte jättemycket, jag visste att Lund hade ett rikt studentliv och att det fanns mycket att göra. Visste om att det fanns nationer men inte så mycket om nationerna. 


Som tidigare nämnt, så pluggar Fredric civilingenjör lantmäteri. Det är en relativt bred linje, eftersom att man kan jobba med nästan allt inom fastigheter. Fredric har tre år kvar på sin femåriga utbildning, men han har ändå tänkt lite för framtiden. 


- Efter universitetet så har jag tänkt att börja jobba med någonting inom fastighetsekonomi, till exempel projektutveckling, projektledning eller värdering. Jag kommer nog inte att bo kvar i Lund, men jag kommer nog inte att flytta hem till Norrköping heller. För mig så kommer Lund nog att vara så förknippat med studentlivet så det kommer nog kännas som att jag är kvar i det då. Att flytta någon annanstans känns också som ett nytt kapitel i livet. Studentlivet får jag lämna kvar i Lund. Jag kan tänka mig att flytta till Göteborg.


Varför just Göteborg?

- Det verkar vara en trevlig stad, och en stad med mycket jobbmöjligheter. Stad nära vatten och tycker om Göteborgare.


Utöver att bara studera så har Fredric även några fritidsintressen. Han har ett stort intresse för musik, både att producera men även att vara DJ. Fredric spelar ofta på Östgöta Nation men ibland spelar han även på andra nationer i Lund.

- Mitt musikintresse startade när jag var ungefär 11 år, då jag fick en gitarr när jag fyllde år. Jag började att gå på lektioner och lära mig spela lite olika melodier. Tycker att det är väldigt vackert med gitarr och andra instrument.

När Fredric var ungefär 15 år gammal så hörde han om ett musikprogram på datorn som heter Fruity Loops, där man kan skapa egen elektronisk musik.

- Jag skaffade det och fastnade direkt för det. Jag började att klippa ihop olika låtar som redan fanns, så kallat mixtape/mashups. Efter ett tag så började jag att göra helt egna låtar och det var kul att mina gitarrkunskaper kom till användning. Jag började att DJ:a på gymnasiefester, och det är något som jag har kunnat fortsätta med i Lund med tanke på deras aktiva nattliv.

Fredrics musikkarriär är inte helt okänd. Även om han inte har producerat många låtar, så har han mycket spelningar, och de flesta av hans låtar har varit med i youtubekändisen Jon Olssons vloggar. Det är en faktor till att det har gått framåt för honom. Han får ungefär minst 100 000 spelningar på sina låtar, men den kändaste låten har i dagsläget 612 000 spelningar.

Att spela på Östgöta Nation är något som Fredric tycker är väldigt kul. Det är bara studenter som får komma in på nattklubbarna, så det är ofta många han känner.

- Folk gillar det man gör och det ser man verkligen på dansgolvet. Härlig stämning. Avslutar alltid med samma låt (Stad i ljus med Tommy Körberg) och folk uppskattar det. Alla på dansgolvet går ihop i en cirkel och det är mäktigt att se. Riktigt ballt.

Men några framtidsplaner för DJ:andet finns det inte just nu. Fredric spelar mest för att det är kul, och han lär sig något nytt varje gång. Han har tänkt att fortsätta spela i Lund, så får han se sen.

Utöver musikintresset så är Fredric även hockeyintresserad. Fredric började som liten att vara målvakt i Vita Hästens ungdomslag, och har fortsatt på det spåret fram tills idag. Vita Hästen är moderklubben, men han har även testat på spel i både LHC och Guts. När Fredric var 17 år, fick han vara med Vita Hästens a-lag som reservmålvakt när det behövdes. Att få chansen att hoppa in och spela var inte så stor - men i hemmamatchen mot Asplöven i September 2015 så blir Hästens förstamålvakt, Axel Brage, skadad och Fredric får chansen att kliva in. Det är endast 12:07 minuter kvar av matchen, men Fredric står emot bra och räddar 5/5 skott.

- Jätteskön känsla. Att få hoppa in i slutet av matchen, när man är kall och så pass ung som jag var, så är det klart att man blir nervös. Vad skulle hända om jag gör bort mig totalt, och motståndarna gör mål och vi förlorar? Det var mycket tankar i huvudet de 12 sista minutrarna, men jag försökte att fokusera på mitt eget och det gick ju ganska bra.

Idag har Fredric delvis lagt skridskorna på hyllan. Han är instruktör på Henrik Lundqvist målvaktscamp som varje sommar tar plats ute på Öckerö, en ö utanför Göteborg. Men spelar gör han inte, iallafall inte i nuläget, men suget finns fortfarande där. När han kom till Lund så spelade han en säsong i deras universitetslag. Men efter sena träningstider så valde han att satsa mer på skolan.

- Självklart finns suget kvar. Vi får se tills nästa säsong, vad som händer. Nu har ju Lunds division 2 lag lagt ner, så det kanske blir bättre träningstider. Vi får se.Läs artikeln på Lärkan    |    Till skoltidningen Lärkan