Nyheter från Sveriges alla skoltidningar på ett och samma ställe

Norrköping, Lärkan:

Bea tycker till om sociala medier

2017-04-05 / Kajsa Johansson

Mängder av människor berättar om sina lyckliga och vackra liv på Instagram, Facebook och andra sociala medier. Vi läser och tittar igenom flöden men vi tror inte att vi blir speciellt påverkade av deras glamourösa konton. Kan det stämma?  

Bea Hällstrand är en av alla unga som tror att vi kanske inte påverkas så mycket av vad andra lägger ut på sociala medier. Men efter en stund så klurar vi båda ut att vi påverkas mer än vad vi tror.

Tror du att du påverkas mycket av vad andra lägger ut?
-Ja jag tror det till en viss del, men jag tror inte att jag påverkas så mycket av just olika reklamer om exempelvis bikini eller kläder. Jag vet själv att jag inte vill ha en typisk modellkropp. Men det är klart att det är störande att nästan bara se långa, smala modeller med ljus hy i de flesta reklamerna.


Bea berättar att det är lite överdrivet med dagens kroppsideal. Hon tycker själv att det är orimligt att se ut som vissa modeller eller gymfreaks som man kan stöta på i olika flöden. Hon tycker ändå att samhällets syn på de ideal vi idag börjar att ändras, att fler börjar att förstå att det inte går att se ut på det viset som vissa modeller gör.
-En del väljer att visa bilder som inte är redigerade och där de inte poserar, man börjar få se mer och mer hur kroppen verkligen ser ut

Bea säger även att hon själv kan känna en inre press av att många visar sina glamourösa liv på sociala medier. Hon tycker att det känns som unga idag har massor av krav på sig, att man känner att man bör hinna med så mycket. Man ska hinna träna, umgås och vara sociala med sina vänner, hinna med skolan och utöver det plugga på sin fritid samtidigt som man förväntas att jobba på sin lediga tid.
-I och med att många väljer att visa det som “verkar perfekt” på sina sociala medier, så uppfattas det nog som att man själv borde göra likadant, berättar hon.

Läs artikeln på Lärkan    |    Till skoltidningen Lärkan