Nyheter från Sveriges alla skoltidningar på ett och samma ställe

Norrköping, Lärkan:

Elevernas musikliv på De Geer

2017-03-22 / Klara Jonson, Alicia Andersson

På De Geer finns det mängder med estetiska ämnen, och ett är estetmusiklinjen. Vi har intervjuat några av eleverna som går musiklinjen, dom berättar om hur vardagen ser ut för dom.

Emanuel Waldemar en kreativ musikskapande själ som brinner för musiken och längtar efter musikyrket efter gymnasiet. Han har precit börjat i årskurs ett.
- Musiklinjen var ett självklart val för mig, eftersom jag älskar musiken.

Han berättar om musikelevernas tidigare föreställning “DestinaSON” vilket ettorna, tvåorna och treorna hade som samarbete med Norrköpings symfoniorkester. Emanuel förklarar att det var tvåorna och treorna som tillsammans spelade och sjöng, medans ettornas roll var att köra. Symfoniorkester spelade självklart alla låtar. Detta var ett stort projekt som började redan innan jul med träningar och repetitioner. Den första föreställningen var i början av februari. Det var extra stort för treorna, eftersom detta var deras gymnasieprojekt.


Att gå miste om lektioner

Vi frågar hur det känns att missa så mycket från de andra lektionerna som inte har med musiken att göra. Men det spelar inte så stor roll för Emanuel.

-Jag tycker mest att det är skönt, det blir inte så stressigt och det blir ändå inte så jättemycket att ta igen. Det är bara några lektioner vi missar och ämneslärare bryr sig inte så mycket.

Emanuels framtidssyn

Emanuel vill i framtiden inte jobba med kör utan han vill stå i rampljuset, antingen tillsammans med ett band eller själv.    
-Jag vill ju vara artist, inte vara i doakör.  Årskursernas konserter

Vi intervjuar även andra elever från årskurs ett, två och tre. Vi pratar med Albin Månsson och Jesper Olofsson som går i tvåan och även Inez Almborg Hermansson som går i ettan. Albin förklarar för oss om klassernas individuella konserter.
-Varje klass gör en familjekonsert varje år där vi får bjuda in familj och vänner, förklarar Albin.


De berättar att deras nästa konsert är “Förklädd Gud”. Det är ett samarbete med Linköpings Folkungagymnasium. Inez förklarar att det bara är en konsert med körer.
-Jag tror att det bygger på en tonsatt dikt. Det är flera sånger och sen är det några som pratar mellan varje sång.


Inriktade på ett intrument

Eftersom eleverna inte lär sig nya instrument, har de chansen att bli väldigt duktiga på just sitt instrument. De får välja vilket instrument de vill spela under konserterna och då väljer de oftast något som de redan kan, eftersom det blir mycket notläsning annars.
-På familje konserterna vill man ju oftast visa vad man kan, menar Albin.

 
Problemet med tiden utanför skoltid 

Ett problem med mängden övningar är att en del elever väljer bort att gå på repetitioner efter skoltid, eftersom det påverkar elevernas egna fritid. Och att ha föreställningar så ofta kanske inte passat alla så bra som man kanske trott.


Lärarna (i huvudbyggnaden) är inte heller så positiva till den stora mängden av föreställningar, eftersom det ofta blir att musikeleverna missar övriga lektioner. Inez klass har missat mycket under läsåret. Hon säger att det leder till att många elever stressar, vilket leder till sämre resultat. Det i sin tur leder till besvärade lärare.


Lite om själva linjen

Vi frågar dem om deras linje skiljer sig från de övriga linjerna på skolan. Och Albin svarar utan tvekan ja.
-Man har ju musik och andra ämnen, så det blir ju dubbelt så mycket utav allt.

Linjen är högskoleförberedande men alla tre är ense om att det är smart att välja till matte, eftersom man bara läser matte i ett år.


Framtidsblicken

Med tanke på den hårda konkurrensen i musikbranschen, så är eleverna osäkra på ifall de vill jobba med musik i framtiden.
-Jag vet inte, kanske. Det hade ju varit askul att bli trummis, svarar Albin.
-Jag valde linjen för att jag tänker att jag vill ha kul i tre år och sen får jag se vad som händer. När man väl är här vill man ju ta till vara på tiden och utvecklas så mycket som det går.

Jesper håller med.
-Om man kan lyckas så absolut. Det är alltid ett privilegium att faktiskt jobba med det man tycker om. Det är en dröm.

Läs artikeln på Lärkan    |    Till skoltidningen Lärkan