Nyheter från Sveriges alla skoltidningar på ett och samma ställe

Norrköping, Lärkan:

Esthers stora passion: seriemördare

2019-12-10 / Fredrika Sederholm

Den gamla lärkan Esther Squire har minst sagt ett unikt intresse. Det är med skräckblandad förtjusning hon intresserar sig för seriemördare och deras mentalitet. För att det är just den psykologiska aspekten som är den förtjusande delen enligt Esther. Liksom många andra föraktar även Esther seriemördare men med ett brinnande intresse för psykologi låter hon inte föraktet komma i vägen för hennes passion. 

Det är viljan att förstå hur människor kan drivas till så hemska saker som fick Esther att redan vid 13 års ålder successivt omfamna intresset för seriemördare. Intresset visade sig först genom hennes lite läskiga fotografier och annorlunda bokval men övergick snabbt till en större skala. Wikipediaartiklar och listor på seriemördare började ta upp mer och mer av Esthers tid, men det obehagliga intresset fick sina konsekvenser. När intresset började ta upp större delen av Esthers fritid fick hon sömnsvårigheter, hon kunde höra ljud mitt i natten och drömma fruktansvärda mardrömmar. Men inte ens detta fick henne att lägga sitt nyfunna intresse på hyllan. Esther fortsatte att intressera sig, läsa böcker och lyssna på poddar om seriemördare och rättegångar. När många andra skulle ha vikt sig och nästan önskat att de inte hade läst hemskheterna så fick Esther mersmak. 

- Det är klart att jag också tycker det är lite obehagligt men jag tycker också att det finns någonting som är intressant med just det obehaget. 


Om man ska intressera sig för den psykiska aspekten hos en seriemördare finns faktiskt väldigt många intressanta exempel idag. Men Ed Gain är den som tilltalar Esthers intresse mest. Han är tekniskt sett inte en seriemördare men det är inget Esther bryr sig om. Ed mördade två kvinnor men hans kännetecken var att han grävde upp människor från deras gravar för att de enligt honom liknade hans mamma. Det var även han som var inspirationen till När lammen tystnar. Men det som gör Ed till den mest intressanta enligt Esther är frågan om hur och varför han tillfredställdes av att gräva upp människors kroppar och vad det var som drev honom till att bli den han blev. Ett annat kännetecken för Ed är att han samlade på saker, efter att han grävt upp en grav så tog han trofeer från de döda kropparna. Även detta bisarra beteende får Esther att intressera sig för hans psykiska tillstånd och frågan hur och varför det kunde de bli såhär. 

- Ed hade ett extremt obehagligt betende, hans brott är otroligt vidriga och hemska. 


Att vara intresserad av seriemördare tillhör helt klart inte vanligheterna men enligt Esther är det faktiskt fler och fler som finner ett intresse i det obehagliga. Innan våran värld blev digitaliserad var det inte så lätt att ha ett intresse för seriemördare eftersom att man förr i tiden inte hade så bra koll på vad en seriemördare var. Men nu ökar intresset för det obehagliga hos människor både för att information finns väldigt tillgängligt men även för att vi idag har fått stor förståelse för psykologin hos seriemördare. Så idag är det många som upplever samma fascination av seriemördare och dess psykologi som Esther. Det ökade intresset hos allmänheten tar framförallt form på internet. Det finns väldigt många poddar, bloggar och youtube kanaler som berör just detta ämne. Men just poddar är något Esther inte brukar lyssna på så ofta utan att läsa om fall och se rättegångar på youtube är det bästa enligt henne. True Crime-podcasts är poddar som pratar mycket om seriemördare och olika fall. Men poddarna har blivit väldigt kritiserad nyligen eftersom många diskuterar väldigt mycket detaljer om fallen.  

- Det har varit jobbigt för både familjerna till offren och omvärlden att få höra så hemska detaljer. Det har jag full förståelse för.  


Även i filmvärlden ser man tydligt hur intresset har format utbudet, idag finns det väldigt mycket filmer och serier som handlar om just mentaliteten hos en seriemördare. Esther och hennes pappa brukar titta på filmer som berör intresset, den mest intressanta serien enligt Esther är Mindhunter. Den går in på hur termen seriemördare kom till och det långa forskningsprojektet för att förstå varför extremt våldsamma brott begås. 

- Det var pappa som visade mig serien Mindhunter, jag tycker den var riktigt bra. 


Idag delar Esther sin passion med sin pappa, tillsammans intresserar de sig för olika typer av seriemördare och psykiska tillstånd. De andra i Esthers familj var till en början lite skeptiska, de tyckte att det var lite märkligt men enligt Esther har alla i familjen full förståelse för intresset idag. 


Framtidens vision 

 Som en gammal lärka har Esther nu tagit sig ut i arbetslivet. Hon jobbade hela sommaren på en resturang men nu jobbar hon endast helger i ett stall. Hon har idag inga förhoppningar  på att lägga mer tid på intresset nu efter gymnasiet utan vill helst fortsätta som innan. Men Esther har ändå planer på att intresset kommer att följa henne hela livet.  

- Jag skulle vilja lära mig mycket mer och kanske tillochmed studera det på ett akademiskt sätt. 


Esthers plan för framtiden är att studera juridik och rikta in sig på straffrätt för att sedan kunna jobba inom polisen. Så det är med glädje Esther ser på framtiden och alla dess utmaningar. 

- Det ska bli jättekul och jag ser fram emot att jobba med någonting som berör mitt intresse.


Esther blir glad av att tanken att intresset som tog fart vid så ung ålder antagligen kommer hålla hela livet. Hur allt började med “creepy” fotografier och teckningar som upptrappades till ett  karriärval som kommer resultera i ett livslångt intresse och hängivelse till hennes stora passion i livet: seriemördare.

Läs artikeln på Lärkan    |    Till skoltidningen Lärkan