Nyheter från Sveriges alla skoltidningar på ett och samma ställe

Norrköping, Lärkan:

Ett helvetes halvår

2017-04-28 / Emelie Söderholm, Magdalena Hjort

Känner du dig snuvig, trött, ögonen är röda och rinner? Det är tecken på pollenallergi vilket är väldigt vanligt nu på våren. Så många som 25% av Sveriges befolkning är faktiskt påverkade. Vi på Lärkan har pratat med några av de drabbade.

Man kan tro att våren ska bli en tid med solsken pigghet och lycka, men den tenderar att bli det motsatta för pollen allergikerna.


Vi valde att intervjua Maja Rydholm och Fatima Ghannan pollenallergiker som lider svårt under våren.Tjejerna berättade om symptom de upplevt på grund av pollenallergin och det var att näsa och ögon rinner men framförallt den onaturliga tröttheten.


När brukar du känna av pollenallergin?
- På våren i mars ungefär


Maja berättade vidare att pollenallergin brukar hålla i sig tills sommaren är slut och att det kommer i olika perioder. Hon säger även att hennes familj och vänner är drabbade.Enligt Maja är pollenallergin som värst de tidiga månaderna.


Hur många procent av sveriges befolkning tror du lider av pollenallergi?
- 30%


Det finns olika typer av pollen så vi frågade Maja vilken hon var allergisk mot, Maja tror att hon är allergisk mot björk och gräs men hon har inte kollat upp det helt än.


Vad är det jobbigaste med pollenallergi?
- Att man inte kan göra vad som helst på sommaren och att man alltid måste ha med sig näsdukar. Det är inte heller alltid man hittar bra medicin och nässpray, säger Fatima Ghannan i SA16b.

Fatima berättar att hon äter receptfria tabletter för pollenallergi. Fatima berättar också att pollenallergin är jobbig men att hon vägrar låta den hindra henne från att göra vad hon vill och ha kul. Hon gör det hon kan för att lindra sina besvär men hon tänker absolut inte stanna hemma på grund av allergin.


Känner du många med pollenallergi?
- Mina föräldrar och jag känner många vänner som har det.


När brukar du känna du av det?
- Vet faktiskt inte, typ nu. Efter april kanske mars en period.


När försvinner det?
- Jag vet inte, aldrig tänkt på det men inte hela sommaren.


Vi frågade även Fatima om hur många procent av sveriges befolkning hon trodde led av pollenallergi efter en rad gissningar nöjde hon sig med att gissa på 30%

På astma och allergiförbundets hemsida så finns det en lista som du kan använda dig av om du behöver hjälp med att lindra din pollenallergi på ett kortsiktigt sätt.  

 • Ha fönstret till sovrummet stängt under den period du har besvär av pollen.

 • Stanna inne om det är mycket pollen i luften och undvik att vädra.

 • Ta det lugnt när du är utomhus under pollen toppar.

 • Motionera på morgonen. Under den här tiden binder daggen pollenet så att det inte flyger omkring i luften lika mycket, eller inomhus.

 • Det fastnar mycket pollen i håret när du är ute. Skölj håret innan du går och lägger dig.

 • Byt kläder när du kommer in.

 • Pälsdjur har ofta med sig stora mängder pollen i pälsen efter att de varit ute.

 • Ta inte in påskris.

 • Torka inte tvätt utomhus under pollensäsongen.

 • Undvik cigarettrök och avgaser – de bidrar till att försämra din lungkapacitet.

 • Undvik dammiga miljöer, starka dofter, parfymer, kemikalier och pälsdjur som kan reta slemhinnorna.

 • Plantera bara växter som inte ger pollenallergi i din närmiljö.

 • Ta del av pollenprognoserna. Använd den informationen för att planera medicinering och utomhusaktiviteter.Läs artikeln på Lärkan    |    Till skoltidningen Lärkan