Nyheter från Sveriges alla skoltidningar på ett och samma ställe

Norrköping, Lärkan:

Från kartonger och kastruller till förband åt Rolling Stones 

2020-01-10 / Wilma Andersson

Christian Grahn eller Chris Dangerous som hans artistnamn lyder är trummisen bakom det världskända rockbandet The Hives. Han berättar om sitt liv ute på turne och ger råd till hur du lyckas med musiken.“Kändisskap är inget att drömma om utan det kommer att komma om du är kreativ, brinner för det du gör och gör det svinbra”.

Han slog igenom redan som 18-åring och har turnerat runt hela världen sedan dess. Bandet har vunnit stora priser som till exempel årets bästa liveband och årets bästa album inom Rockbjörnen, Musikexportpriset, P3 guld, ett flertal grammisar samt MTV-priser.När Christian får frågan om priserna betyder något så säger han att han är övertygad om att priser betyder något för alla och att de som säger något annat ljuger. Han menar att priser är ett tecken på att folk uppskattar en och tycker om det man gör.

-  Att bli uppskattad är i princip det man vill när man ställer sig på en scen och spelar för folk, det spelar ingen roll om det är 300, 30 000 eller 100 000. Man vill ju att folk ska gilla det man gör på något sätt.


Christian har upplevt mycket genom åren, men en upplevelse som sticker ut var när bandet var förband till Rolling Stones. Han talar om att det inte precis var svårt att tacka ja när erbjudandet kom och han minns tydligt hur gitarristen i Rolling Stones, Keith Richards döttrar satt på trumpodie och frågade ifall det var okej om de satt där när de lirade.

-  Vad ska jag säga liksom? Det är din farsas spelning. Ja, du får sitta…det är liksom overkligt.

De fick också ett råd från sångaren i Rolling Stones Mick Jagger. Vilket är en händelse Christian ofta tar upp i intervjuer. “Köp aldrig eran egen lyxyacht utan låna alltid en polares” Christian berättar att de bara nickade och sa “alright”.

-  Det är ju liksom inte normalt någonstans. 


Det var bara att börja

Musikintresset har alltid funnits hos Christian. Han växte upp i ett musikaliskt hem där det alltid fanns instrument. Hans pappa var tidigare med i ett band och han var ett stort Elvisfan som hade alla album. När Christian började spela trummor på riktigt var när han var sex år.

-  Det minns jag tydligt, för det var brorsan och hans polare som skulle starta ett band och det fanns ingen trummis, så det var bara att börja. Då var det att hämta kastruller och kartonger från vinden som gällde. Så under ganska lång tid så letade vi kartonger hela tiden för dom gick ju sönder och var tvungen att bytas ut. Men sen fick jag mitt första trumset när jag var nio år. 


Vi vet om att han kan lira trummor men det många kanske inte vet är att han kan spela massor av instrument och håller på att göra en egen skiva. 

-  Ja, jag har en form av soloprojekt igång också där jag sjunger och spelar i princip allt, men det är trummor som jag har hållit på med absolut mest.


Enligt Sonicmagazine sägs bandet ha kommit till tack vare Randy Fitzsimmons som är den hemliga medlemmen  i bandet. När Christian får frågan om den teorin stämmer träder ett leende fram. Den historien har han läst mycket om och han talar om att det var Randy Fitzsimmons som skickade ut varsitt brev till alla i bandet  när de var runt 13-års åldern där det stod en tid och en plats de skulle mötas på.

-  Ja det var Randy Fitzsimmons, det stämmer alldeles bra det. Så kan det säkert vara lite lustigt att alla är uppväxta i nästan samma område i Fagersta, men ja, det är Randy Fitzsimmons, absolut! 


Bandets tidiga år innan de slog igenom är det väldigt få som vet något om men det som är säkert är att ingen av dem hade kunnat tro att de skulle bli så stora som idag. Han talar om att det alltid funnits en dröm och en förhoppning men han trodde inte att de kunde bli så stora med sin typ av musik. 

- Om man ville bli ett framgångsrikt och internationellt världsband kanske men inte skulle börja med att spela den skränigaste punken som man kan hitta på. Vi tyckte att vi var bäst redan när vi var 14, men att vi faktiskt skulle jobba med det än idag, det var det ingen som hade kunnat gissa.


Karriären började rulla på redan när de var 17-18 år gamla. Men att vara så unga och hantera en så stor framgång kan inte ha varit lätt. Att inte veta vilka som går att lita på och försöka att inte bli utnyttjade är något The Hives kan relatera till. Christian berättar om att de inte hade någon manager in i det sista för att de alltid varit rädda för att bli utnyttjade men att det alltid finns vargar. 

- Det fick liksom inte vara ett uttryck som inte var vårat, det fick inte vara en enda millimeter av The Hives som var någon annans inflytande eller vilja. Många har försökt att utnyttja oss under åren och vissa har lyckats ganska bra med att förstöra saker och ting. Det är just sånt som man kan tycka är rätt tråkigt med musikyrket. 


Bandet har spelat hur många spelningar som helst runt hela världen men är det någon spelning som ligger lite närmre hjärtat så är det deras första spelning på Le Zenith i Paris eller på Roxy LA. Han talar om hur det var så mycket folk, bilar och köer överallt på Le Zenith. De förstod inte vad som var på gång först, men så insåg de. Det var ju de som sålt ut! Första gången på Roxy LA var mäktig eftersom det var två helt utsålda kvällar med varenda kändis på plats. 

- Det var det fetaste man kunde se då! Sen så kommer man lika bra ihåg spelningar när det varit väldigt tungt. Man sover i någon jävla övergiven håla någonstans, åker i en van som går sönder jämt och de kommer nio pers på giget. Men då spelar man allt vad man har istället. 


Det är inte sant

Bandet har släppt ett flertal singlar, sex album och är nu inne på sitt sjunde. Men finns det är någon av låtarna Christian tycker lite extra om? Det visar sig bli ett komplicerat svar. Han menar att man tycker om en låt av olika anledningar: det är en sak att lyssna på dem, en annan att spela dem och en tredje att jobba på dem. Favoritlåten ändras ständigt och de kan vara allt från megahitsen till de mest obskyra och konstiga låtarna.

- Någonstans vill man ju alltid att de senaste man har gjort ska vara det bästa. Men jag har så klart favoriter. Vissa är roliga att spela, för de är megahits, till exempel “Tick Tick Boom” som fortfarande är kul att spela efter alla år. Alla vill höra den och det blir ett jäkla liv. Men det finns också andra låtar till exempel en som heter “My time is coming” som är svinkul att spela utan någon speciell anledning.


Låtarna sägs vara skrivna av den hemliga bandmedlemmen Randy Fitzsimmons, men vem han nu är, är ett mysterium. Folk påstår sig veta att gitarristen Niklas Almquist och Randy Fitzsimmons är samma person. Denna teori blev till efter deras genombrott i England. Det var en engelsk musiktidning vid namn NME som reste till Sverige för att försöka få reda på vem Randy Fitzsimmons var. På skatteverket kollade de upp vem som stod skriven för intäkterna under Randy Fitzsimmons och där stod Niklas Almquist.

- Vi hade bara satt Nicke där för att folk inte skulle kunna lista ut vem Randy var. Men det var så det ryktet började och de gjorde en stor grej av det att de rest till Sverige och hittat vem han var, men det är inte sant. 


Randy Fitzsimmons hålls hemlig men han är med på ett eller annat sätt som en skugga eller ett par extra ben i musikvideor och album covers. Det är Randy Fitzsimmons som ligger bakom texterna till alla låtar men med hjälp av övriga bandmedlemmar.


Vad händer nu? 

När bandet inte är ute på spelningar så håller de på att repa på den senaste skivan vilket har varit en ganska svår process. Christian har varit sjuk ganska länge och har varit med om operationer som har gått fel. Detta gjorde att han inte kunde vara med på den Sydamerikanska och USA turnen i år då han legat på sjukhus. Det har tagit tid för honom att bli frisk och det är från och med nu i höst som han har kunnat börja repa igen ordentligt. Christian gav sig på några spelningar i somras efter USA turnen men det gjorde han med syrgas för att han inte kunde andas. En annan faktor till den svåra processen av det nya albumet påstår han vara att de alla har blivit äldre och grinigare vilket har lett till en del bråk.

-  Det har varit en svår situation att få någon typ av gemensamt fokus om vad vi vill släppa men vi jobbar på för fullt och försöker att inte ge oss. Vi tycker att våra fans, vi själva och alla är egentligen värda att det ska komma ut musik, så vi har släppt två låtar nu. “I am alive”och “Good samaritan” som är ganska representativa om vad vi har hållit på med under dom här åren. Så då valde vi att släppa dom singlarna nu för att veta att vi inte har gett upp.


En händelse som var en stor motgång för bandet och som varit en tuff period var Tambourine-härvan. Denna händelse var en rad olika stämningar orsakad av att några av de inblandade artisterna på bolaget Tambourine     Studios som menade att det saknades pengar. Tambourine Studios påstods ha lånat ut pengar mellan artisterna, men utan artisters godkännande eller medgivande. Detta orsakade ett krig av stämningar på flera miljoner kronor vilket The Hives har fått kämpa sig igenom. Detta vill Chrisitan inte prata så mycket om då han menar att bandet har kommit överens om att inte säga mycket mer om det.

-  Vi sa vad vi tyckte när det begav sig. Jag kan väl säga återigen att vi tycker att vi har rätt.


Hur framtiden ser ut?

The Hives försöker varje dag att komma längre med skivan och planen är att börja spela in den nu efter nyår. Sedan drar de igång igen och börjar spela när våren kommer. På längre sikt hoppas bandet på att de kommer släppt ut mer musik och Christian blir förhoppningsvis klar med sin soloskiva samt fortsatt frisk.


Tips till dig som vill lyckas med musiken 

På De Geer Gymnasiet finns det många musikintresserade elever. När Christian blir tillfrågad om han kunde dela med sig av några tips till hur man lyckas med musiken gled ett skrattade ur han. Han menar att man ska göra precis tvärtemot vad man tror blir populärt. Detta med tanke på att han började spela punkmusik. Men efter en snabb fundering med passion i ögonen så kom han på råd till hur du kan göra.

-  Du måste hålla på med det du gör på grund av att du älskar det. Du kan inte välja det för att du tror det kommer göra dig rik. Kändisskap är inget att drömma om utan det kommer att komma om du är kreativ, brinner för det du gör och gör det svinbra. Träna, träna, träna och tänk ett extra varv på allt. Ge inte upp om du vill att något ska låta på ett visst sätt, utan håll på tills det gör det. Nöj dig inte en bit på vägen och tro att det är det bästa man kan. Man kan alltid lite mer och man kan alltid bli bättre

 

Läs artikeln på Lärkan    |    Till skoltidningen Lärkan