Nyheter från Sveriges alla skoltidningar på ett och samma ställe

Norrköping, Lärkan:

Gör nåt nytt i jul!

2019-12-16 / Xander Jennerström

Lärkan tipsar om sätt du kan förnya julen på. Ersätt pepparkakshus med chokladhus, ut med skinkan och in med vitkålen!

Att bygga pepparkakshus före jul ses av de flesta som en gammal hederlig tradition, men önskar du inte ibland, istället för att kasta hela huset när det är dags för julgransplundring, att man kunde äta den läckra byggnaden? Kanske chokladhus kan vara något för dig. En familj i Norrköping har gjort just detta för att slippa slänga pepparkaka som kunde ha varit god att äta när den var nybakad. Choklad blir inte alls dålig på den tid ett pepparkakshus brukar få stå orört. 

På tal om mat, varför inte prova ett veganskt julbord? Istället för julskinka, stek ett vitkålshuvud i ugn och krydda den med salt, peppar eller vilka kryddor du tycker passar. Köttbullar kan ersättas med quorn, och du kan byta ut smörgåsbordet mot en salladsbar med vegetabiliska såser.


Är någon där hemma känslig mot barrdoften från en riktig gran? Känner du inte för att köpa en plastgran istället? Skapa en egen gran med papper, färgpennor och sax! Lätt att låta småsyskonen pyssla med. Du kan också göra en tredimensionell gran med papper mache om du känner dig extra kreativ. Modellbygge rekommenderas dock inte för mindre barn.

Läs artikeln på Lärkan    |    Till skoltidningen Lärkan