Nyheter från Sveriges alla skoltidningar på ett och samma ställe

Norrköping, Lärkan:

Gräshoppor - framtidens mat!

2017-05-10 / Olivia Lindecrantz, Albin Willner och Kajsa Johansson

Skalbaggar, alger, larver, gräshoppor och andra insekter. Äckligt idag, men nödvändigt i framtiden.   

Vi gick ett varv i skolan och berättade om den nya matkultur som är på agendan. Vi berättade om våran stora matkonsumtion och varför det kommer att behövas en förändring om vi ska kunna leva hållbart. Vi ställde frågor som:

Skulle du kunna tänka dig att äta insekter eller att det serverades insektshamburgare i skolan?


Avskyn blixtrade till i Åsa Ragnarssons ögon när hon hörde ordet insekter.

- Jag är inte redo att börja äta insekter och jag tror heller inte att jag skulle kunna lära mig.

Däremot berättar Åsa att hon tycker det låter intressant och skulle inte ha några problem om det serverades insekter i skolan till lunch.

- Men jag skulle hellre äta rent vegetariskt.


Petra Persson hade däremot redan testat insekter och larver.

- När jag var i Afrika för något år sedan testade jag friterade larver av  en väninna. Det var inte så farligt som jag trodde. Jag hade förväntat mig något mycket värre. Det är ju också väldigt proteinrikt

Men det beror helt på vilken kultur man befinner sig i. Till exempel tycker andra människor att det är konstigt att vi i Sverige äter kräftor.

- I andra kulturer som till exempel Kina äter de hundar och det skulle vi aldrig kunna göra eftersom det är våra husdjur, säger Petra.


Vi anser att om man tillagar insekter på ett bra sätt så skulle det inte vara konstigare än att äta grönsaker som sallad. Eftersom det är själva tanken och ideèn av att man äter insekter och larver som är skrämmande men i själva verket är vi bara inte vana.

- Om vi hade växt upp med att äta insekter hade det inte varit något konstigt eller annorlunda.

 

Läs artikeln på Lärkan    |    Till skoltidningen Lärkan