Nyheter från Sveriges alla skoltidningar på ett och samma ställe

Norrköping, Lärkan:

Långa matsalsköer ger hungriga elever 

2019-10-01 / Wilma Andersson, Hassan Haidary

De 25 minuter långa köerna gör att elever struntar i att gå på lunch. 380 sittplatser räcker inte till de 1 300 eleverna som ska äta i matsalen. Kökschef Anna tycker att det är tråkigt:
- Det är ju mest synd om er elever som får stå i kö.

Under de senaste veckorna har det varit kaos i matsalen. Kön bara växer och växer tills den är ända ut på gatan. Många elever upplever att de känner sig stressade av detta. Att de inte hinner äta sin mat utan får kasta i sig den på den korta lunchrasten. En del elever har fått stått i kö i cirka 25 minuter innan de fått sin mat och endast haft 10 minuter på sig att äta och ta sig till klassrummet.

På De Geers matsal Lennings äter inte bara elever från De Geergymnasiet utan även fyra andra skolor nämligen Kungsgård, Lärlingsgymnasiet, De Geerskolan och Campus Fenix. Problemet är inte att vi delar matsal med dessa utan att matsalen är för liten för att rymma alla dessa elever på en så kort tid. Lunchen varar från 11:00 till 13:00 och då ska cirka 1 300 elever hinna äta på 15 minuters beräknad tid på de 380 sittplatserna. Det ryktas även om att folk som inte har rätt att äta i matsalen äter där ändå. Vi på Lärkan bestämde oss för att granska problemen i matsalen.

Julia Arrelöv och Nawal Omar från Sa17c har starka åsikter kring matköerna.
Vad är era åsikter kring köerna?
- Det känns som att i år har det varit mera köer än innan och nu har det varit jättelånga köer och iallafall för oss har det varit köer nästan varje dag, säger Julia.
Tror ni att folk kommer till matsalen och äter fast de inte får det?
- Jag har sett många från Eber äta där ibland, så det är ju många som inte ska äta där, säger Julia.
- Det är jättemånga skolor som äter nuförtiden jämfört med förra året, det är typ småbarn som sitter och äter där, det har jag aldrig sett förut, säger Nawal.


Även Maja Levin och Tyra Kask-Ljungqvist från Hu18 är kritiska.

- Det är inte bra, vi struntar i att gå på luncherna överhuvudtaget när vi ser köerna för vi hinner inte äta på rasterna, säger både Maja och Tyra.
Hur ofta förekommer köerna?
- Flera gånger i veckan numera, minst två gånger i veckan.
Har ni något förslag på hur man kan lösa problemet?
- Det känns som att när vi har lunch på måndagar så har flera klasser lunch samtidigt. De borde variera schemat lite? Alla kan inte ha lunch samtidigt för det funkar inte, tycker Tyra


Anna Ekström som är kökschef på Lennings har en lite annorlund bild.

Har du märkt att det blivit längre köer nu i matsalen på sista tiden?
- Nja, inte på sista tiden, schemat är ju korrigerat, så enligt schemat så ska det vara såna här köer.
Det är ett par elever som har fått stå i kö i 25 minuter..
- Det kan nog stämma, men schemat gör inte jag och här ser man (Anna pekar på schemat) att det kan vara 600 elever som ska äta på 30 minuter ibland, så det är ju klart att det blir kö med endast 380 sittplatser.
Har ni märkt att det är folk som äter här som inte ska göra det? Och vad gör ni då om ni märker det?
- Jag hör det ibland men jag vet inte vilka de är och rektorerna vet om problemet. Det finns åtgärder man kan göra och jag säger ju till om jag märker något, det är ju stöld. Det är ju bara de som tillhör enheten De Geer och Kungsgård samt Lärling och Språkintro som får komma och äta.
Som du sa själv är det ju kö ibland, har du något förslag på hur vi kan lösa problemet så det inte blir någon kö?
- Köer kan man aldrig komma ifrån. Det beror på hur många komponenter det är att ta också, pannkaka går ju givetvis fortare än när det serveras flera komponenter som t.ex pannbiff, sås, potatis och lingon.
Är det något mer du vill ta upp?
- Det är ju mest synd om er elever som får stå i kö men schemat är korrigerat och det blir problematiskt om man blir släppt tidigare från lektionen och inte kommer på sina tider för då blir det genast fel: man har ju en mattid man ska gå och äta på. Och jag vill ju givetvis inte att det ska vara långa köer men lite köer får man ju räkna med.

Läs artikeln på Lärkan    |    Till skoltidningen Lärkan