Nyheter från Sveriges alla skoltidningar på ett och samma ställe

Norrköping, Lärkan:

Läraren som tog popbranschen med storm

2019-12-05 / Xander Jennerström

Magnus Johansson var en av de mest kända svenska artisterna på 90-talet. Han har skrivit och sjungit klassiker som Pappa är en flygkapten och Vakna nu Anneli. Dessutom har han jobbat som lärare under många år. Hans musikaliska låga har dock inte släckts.

Magnus Johansson var en av de mest kända svenska artisterna på 90-talet. Han har skrivit och sjungit klassiker som Pappa är en flygkapten och Vakna nu Anneli. Magnus karriär tog fart när han, under sitt sista år på lärarutbildningen, då han nästan hade gett upp med musiken eftersom han kände sig gammal. Han skickade in sina bästa låtar på kassett till ett skivbolag och blev erbjuden ett kontrakt för att göra en skiva. En sådan chans hade han drömt om sen han var 15 år. Han åkte till stockholm för att spela in skivan. Den blev så uppskattad och såldes så bra att han fick en Grammis som Årets nykomling 1991.

De allra flesta av Magnus låtar faller in i genren Singer-Songwriter, vilket innebär att han skriver sina egna låtar och ser till att texten anknyter till hans eget liv, lite som en sorts självbiografi. Det är viktigt att texten kommer från hjärtat säger Magnus. 

- Om man själv skriver en låt, men sjunger till exempel “oh yeah baby I love your legs” räknas inte det som Singer-Songwriter eftersom det är mer generellt eller ytligt och sällan har en djupare mening.

En av Magnus favoritlåtar som han själv har skrivit och sjungit finns med på en skiva som släpptes för bara en månad sedan: Frihet, första låten på skivan med samma namn.

Magnus uppträder sällan nuförtiden, men när han uppträder, då gör han det med sitt band Efterfesten på olika ställen i trakten Norrköping och Dynamo. Låten Frihet hade konsert på det gamla nedlagda fängelset i Norrköping eftersom en teaterförening fick låna den i några månader och hade frågat om bandet ville uppträda där. 

- Passar ju bra att sjunga om frihet på ett fängelse. skojar Magnus.

 

När Magnus skaffade barn hade han tröttnat på popbranschen och ville känna sig säkrare ekonomiskt. Han tog ett jobb som lärare eftersom han ville använda sin utbildning för att göra något mer betydelsefullt. Han ville bli mer engagerad i skolarbetet eftersom det kändes mer nyttigt för honom än att vara artist. 

- Självklart gör ju artister och konstnärer av alla dess slag också en väldig nytta, människor behöver musik, film och litteratur. Det var bara det att jag inte alltid kände mig så nyttig när vi satt där i studion och funderade på hur man ska få den nya låten att hamna i radio eller få skivan att sälja. Jag suktade efter att få ta tag i något mer rejält. Artistgrejen är så mycket friare vilket ju också är härligt.

För 20 år sedan hade Magnus inte velat göra musik resten av livet, och ville istället skaffa sig en plats i världen. Men om någon skulle erbjuda honom två miljoner för att göra en skiva, åka på turné och sluta jobba på De Geer nu, så är han inte säker på om han skulle säga nej. Tyvärr tror han inte att det kommer att hända.

Läs artikeln på Lärkan    |    Till skoltidningen Lärkan