Nyheter från Sveriges alla skoltidningar på ett och samma ställe

Norrköping, Lärkan:

Olle Peterson - Sveriges nästa stjärnjournalist?

2019-12-05 / Rickard Blomberg

Går Norrköpings, eller till och med Sveriges, nästa stjärnjournalist på De Geergymnasiet? Om allt går som Olle Peterson vill så är det inte helt omöjligt. Jag träffar Olle på hans rast, med sin fina polotröja på sig, sätter han sig ner. Han är på glatt humör idag, han ska strax ha ett av sina favoritämnen, journalistik. Det är inte särskilt konstigt att just det ämnet har blivit ett favoritämne för honom. Olle är 18 år och har redan hunnit med en praktikperiod på Folkbladet och jobbar numera på sportwebben hos Norrköpings Tidningar. Hur började då det stora intresset för journalistik?

- Jag är väldigt sportintresserad. Jag fick praktikplats på folkbladet i 9an i 2 veckor och kände bara att, jäklar det här är riktigt kul! Det här skulle jag vilja göra i framtiden. Att få betalt för att se på fotbollsmatch. Jag gillar att intervjua folk och jag är nyfiken så det är mycket med sportjournalistyrket som passar in på mig känner jag. 

Att vara sportjournalist är inte världens lättaste yrke. Det är enorm konkurrens hos i princip alla tidningar vilket gör att man alltid måste ligga på topp och alltid komma med nytt och spännande material. Detta är något som Olle har tänkt på mycket när han har tänkt på vad han behöver göra för att kunna ta nästa steg i sin karriär och som har skapat lite oro. 

- Konkurrensen är den största utmaningen för mig. Många lokaltidningar går inte plus så att man ligger alltid på gränsen om man ens får vara kvar. På ett personligt plan så måste man ju vara väldigt duktig, man måste skriva väldigt bra för att kunna ta sig vidare. 


‘’Jag älskar att jobba, det är mycket roligare än att gå i skolan.’’

I och med att Olle bara är 18 år så har han inte gått ut gymnasiet än, vilket han gör till sommaren. Efter gymnasiet planerar han att läsa vidare till just journalist, en linje som lär göra att den hemmakära killen lär behöva flytta vidare.

- Just nu vet jag inte riktigt vart det blir. Det finns i Umeå men det är lite långt så jag kollar även på att plugga i Linköping, Göteborg eller Uppsala. 

Det är inte alla som väljer att plugga vidare direkt och Olle är inte helt säker på hur det kommer bli. Han berättar att det finns lite tankar om att ta ett år och flytta till USA tillsammans med en nära vän.


Förutom att ha ett jobb på NT så är Olle även anställd hos IFK Norrköping och på Filmstaden i Norrköping. Han anser att en av hans största styrkor är att han är väldigt driven och ambitiös.

- Det är många som säger att jag är väldigt driven. Jag har mål och är ambitiös. Jag vill göra saker och har mål i livet. Jag vill göra massa saker, jag vill resa och se saker och göra saker och leva ett gott liv. Därför vill jag tjäna pengar. Det är många som säger att ‘’du har 3 jobb’’ - NT, Filmstaden och IFK. Jag älskar att jobba, det är mycket roligare än att gå i skolan. Min drivkraft är att jag gillar att jobba för att få pengar så att jag kan resa. 


En fråga som många har är hur han vid så tidig ålder och utan utbildning kan ha lyckats skaffa jobb på NT. Som det är för många nu för tiden så lyckades han ta sig in i arbetslivet via kontakter. Det var i nionde klass som hans klass skulle ut på praktik och han via hans pappas kontakter lyckades få en praktikplats på Folkbladet. Det var denna praktikperiod som blev en språngbräda in till jobbet på NT.

- På folkbladet så fick jag hänga med Pälle Andersson som jag jobbar med nu på NT. När NT och Folkbladet slogs ihop sen så rekommenderade Pälle mig till Peter Mildaeus som är sportchef på NT. NT ville förnya och föryngra lite. Pälle hade sagt att jag är en bra kille och att jag hade varit bra på praktiken. Jag fick frilansa först och skriva om lite matcher. Sen så nu så sommarjobbade jag på webben, jag har fått kontakter och känner alla på redaktionen.

Det finns många på redaktionen som är väldigt duktiga journalister men det finns en som sticker ut lite extra. Det är David Iwung som Olle har som lite av en förebild inom journalistyrket. 

- Han skriver krönikor och tänker på ett sätt och får ner det i ord på ett bra sätt. Han har sina åsikter och vågar skriva vad han tycker. Han vågar kritisera och säga saker som andra inte vågar för att man vill ligga på den säkra sidan.

Förutom Iwung så är även Olof Lundh en stor förebild, framförallt för att Olof är väldigt kunnig och duktig på det han gör. 


Det är många som tror och hoppas att Olle kan lyckas väldigt bra som journalist med tanke på hur pass driven och ambitiös han är. Jag tror att om han fortsätter mala på som han gör idag så är det bara en tidsfråga innan hans karriär exploderar och tar ordentligt fart. Bli inte förvånade om ni läser något i tidningen och ser att det är Olle Peterson som har skrivit, för att om allt går som han han tänkt sig så är det så det kommer bli.


Rickard Blomberg

 

Läs artikeln på Lärkan    |    Till skoltidningen Lärkan