Nyheter från Sveriges alla skoltidningar på ett och samma ställe

Norrköping, Lärkan:

Snackis med Stefan Löfven

2019-05-22 / Wilma Andersson, Gabriella Leo

Under förmiddagen den 22 maj så fick skolan finbesök av statsminister Stefan Löfven. Vi på Lärkan tog då chansen att fråga statsministern lite frågor.

I både valfilmen för det svenska valet och för EU-valet så slutar det med att du köper en korv, så vart skulle du säga att man kan köpa den bästa korven?

 
- Oj, det finns ju flera val. Men nu ska jag faktiskt testa en ny här i Norrköping. Leons heter det och det är ett gatukök som jag har hört är riktigt populärt, så det ser jag mycket fram emot att testa. Det kan bli en ny höjdare.


Både vi på Kungsgård och på De Geer har väldigt fotbollsintresserade elever. De har då två frågor till dig. Vilket är ditt favorit fotbollslag i Sverige och vilket är ditt favorit fotbollslag i Europa?

- Min bror brukar säg att det blir så stelt och tråkigt vid vissa tillfällen, men nej vi kör på här. I Sverige så är det GIF Sundsvall. Vi fick spö av IFK i fotboll så jag vet varför ni ställer den frågan, men det är ändå GIF Sundsvall. När det gäller Europa så beror det på vilket land men lördag den 1:a juni så ska Tottenham spöa Liverpool i Champions league.
 
Du var inne på det här med klimatkrisen och Greta Thunberg fantastiska arbete och våra ungdomar här i skolan dom tycker ju kanske inte riktigt att EU lägger ner tillräckligt mycket energi och ansträng för att lösa klimatkrisen. Vad kan EU göra mer?


 - För det första så kan jag i alla fall säga att vi vill lägga ner mer tid och vill lägga på mer och gör det för att vi vill ha tuffare mål. Vi måste ju också komma ihåg att senaste gången de hade det globala EU Mötet i Katowice, så var det faktiskt EU den kraft som drog och som såg till att det skulle bli en överenskommelse som var tillräckligt bra. Så EU gör rätt mycket i ett globalt perspektiv. Vad vi vill är att höja målen lite till. I Sverige så är vi överens om att vi ska ha netto nollutsläpp senast 2045. I EU så finns det mål om att utsläppen ska minska med 80% till 95% senast 2050.Hur känns det egentligen att vara Sveriges statsminister?


 - Det är roligt framförallt. Man drivs av en kraft av att vi måste få ett samhälle som håller ihop på riktigt. Där alla människor räknas och känner att de är med i framtidsprojektet. Det är det som driver mig. Sedan så är det ju så fantastiskt att bara få göra något sånt här, att få åka runt till skolor och arbetsplatser runt om i vårt fantastiska land. Sen så finns det ju visa dagar som inte är lika roliga, men så är det nog i alla arbeten.

 

Läs artikeln på Lärkan    |    Till skoltidningen Lärkan