Nyheter från Sveriges alla skoltidningar på ett och samma ställe

Söderhamn, Scroll:

Från folktro till creepypasta

2020-04-09 / Alva Flink

Folktrons betydelse för samhället har varit att ge människor en förståelse för livet här och nu samt skapa mening och sammanhang i livet.

Folktro är ett namn på en tro eller uppfattning som hålls inom en viss etnicitet eller geografiskt område. Det kan variera mellan att tron på olika sorters övernaturliga väsen eller trolldom och skrock.  Enligt forskare inom antropologi lämnade människor förr i tiden det obegripliga ute och förklarade saker med hjälp av det som idag kallas folktro. Antropologi betyder läran om människosläktet. I detta fall inriktat på människans anpassning till olika livsmiljöer, beteenden och relationer. Längre tillbaka i tiden levde människan närmare naturen än vad vi gör idag och var beroende av den för att överleva. Så om skörden blev dålig, man gick vilse i skogen eller sjukdomar bröt ut trodde man att naturen styrdes av övernaturliga väsen som människorna var tvungna att förhålla sig till. Dess betydelse för samhället har varit att ge människor en förståelse för livet här och nu samt skapa mening och sammanhang i livet. Skillnaden mellan religion och folktro var att religion var mer abstrakt och svårt att förstå sig på medan folktron var enkel.  Därför började människor ty sig till den tron istället för religionen. Förr i tiden har folktro även använts som barnuppfostran, till exempel genom att skrämma barnen för näcken eller bäckahästen som kunde dra ner människor i vattendrag eller att inte förarga gårdstomten eftersom han då kan bestämma sig för att gömma viktiga saker man behöver. Folktron lever vidare även idag, speciellt genom vårt språk. Några exempel är ”mardröm” som kommer från maran, ”trollkarl” som kommer från trollen och ”spöklik” från spöken.

Idag har folktron tagit sig från att spridas från mun till mun och vandra genom generationer till att spridas på internet. Tack vare vår teknologi har flera moderna väsen och legender tagit sig in och blandat sig med äldre väsen. De har fått ett gemensamt samlingsnamn som kallas Creepypasta. Namnet är en variant av ordet Copypasta som kommer ifrån engelskans ”copy and paste”. De mest kända creepypastorna eller väsnen som sprids på internet idag är Jeff the Killer och historierna om Slenderman. Jeff the Killers historia börjar när han är tonåring och han hamnar i bråk med några jämnåriga killar. Under slagsmålet tänder killarna eld på Jeff och hans hud frätes bort av eld och blekningsmedel och hans hår blev till en svartaktig färg av elden. Senare skar han upp sina kinder och skapade ett evigt flin. Efter branden och sjukhusbesöket stog det klart att Jeff var en psykopat som mördade hela sin familj. Hans historia sprids i olika varianter på internet men alla slutar på samma sätt, han bryter sig in och mördar sina offer utan någon känsla av ånger eller empati.
Många känner igen Slenderman utifrån hans speciella utseende. Han är en man som går runt i kostym och slips, han är onaturligt lång med långa armar och ett vitt, slätt ansikte likt en skyltdocka. Vanligast är det att stöta på honom i skogs eller parkmiljöer. Historierna om honom är många. De flesta går ut på liknande sätt, att han traumatiserar eller förföljer främst barn men ibland även kidnappar dem.

 

Folktron idag är inte lika stor som förr men trots de är många fortfarande intresserade av det övernaturliga och olika sorters väsen. Det finns många podcasts och TV-program att lyssna och se på. P3s podcast Creepypodden ligger på 24e plats i poddtoppen.se lista av Sveriges populäraste poddar. Podden handlar om det övernaturliga och olika väsen, liknande som folktron. Tv-programmet Det Okända som handlar om andlighet och att medium tar kontakt med de döda. Programmet är populärt och hade över 150 000 tittare 2019

Läs artikeln på Scroll    |    Till skoltidningen Scroll