Nyheter från Sveriges alla skoltidningar på ett och samma ställe

Tyresö, Strandaren:

“Jag är en modern mormor” - Marianne 74 år

2018-10-27 / Molly Frisk Lundgren

Internetstiftelsen har kommit med en rapport om svenskarnas internetvanor. Studien visar att det är cirka 500 000 svenskar som aldrig använder internet, 51% av dem som är 66-75 år och dem över 76 år ligger bakom denna statistik. Sedan är det ytterligare 600 000 svenskar som använder internet, men inte dagligen. Även här är det framförallt dem över 76 år som ligger bakom statistiken. Alltså totalt är det cirka 1,1 miljoner vuxna svenskar som inte använder internet dagligen. Man brukar säga att denna folkgrupp är i digitalt utanförskap, framförallt dem som aldrig använder internet. Digitalt utanförskap är när personen i fråga inte tar del av det som händer på internet och blir utanför det digitala samhället.

I min intervju med Marianne Lillieqvist Frisk får jag klart för mig att det inte gäller henne, hon lever absolut inte i digitalt utanförskap. Hon är både på sociala medier och internet dagligen. Jag använder internet varje dag, kommenterar på Facebook, nyheter, lite allt möjligt. Fast bara via plattan. Jag har en knapptelefon så det går inte via den. Fast jag gör inte mina bankärenden via den, jag skriver bankgiroblanketter. Alltså är hon en av de 19% vuxna i Sverige som inte har mobilt bank-ID. Hon använder inte internet lika mycket som de yngre generationerna, men hon använder internet mer än de flesta i hennes generation.

När jag frågade henne om hur hon höll kontakt med vänner och familj fick jag nästan en hel lista med medier som hon använde. Jag mejlar, skickar sms, ringer på telefon, facetime, skickar på Facebook och messenger. När hon var tretton år höll hon dock kontakt med sina vänner och sin familj på helt andra sätt. Vi skickade brev till varandra på papper, via posten. Eller via telefon, då fanns ju inte mobiler.

Nu använder hon medier inte bara för att hålla kontakt utan även för att få reda på vad som händer i världen. Hon kollar på Tv, läser tidningar i både pappersform och digitalt. Även fast detta inte kom fram i intervjun är jag medveten om att hon lyssnar på radion för att få reda på vad som händer i världen.

Internet har tagit världen med storm och förändrat hela världen. Det har kommit med fördelar och nackdelar. Vi sparar på träd då produktionen av papper minskar när allt kommer digitalt. Vi får det lättare att ta del av nyheter om vad som händer i ens närhet och globalt. Man kan enkelt hålla kontakt med vänner och familj och underhålla sig själv med en video eller liknande. Tack vare teknik och massmedier har vi tagit ett stort kliv i utvecklingen under bara några år och det kommer bara fortsätta framåt.


Men det finns ju länder som inte har det så bra ekonomiskt, dessa länder kommer bara hamna längre och längre bak i den tekniska utvecklingen när resten av världen går med stadiga steg framåt och de blir lämnade bakom. Och digitalt utanförskap hotar demokratin, då de som inte tar del av information om makthavare och inte vet om politiker håller sina löften eller om de sköter sin makt. Så när tekniken fortsätter framåt i denna takt kommer det lätt bli så att en del lämnas bakom.

Marianne och jag är ju ändå ganska olika, även fast att hon är min mormor. Vi har växt upp på olika sätt och med olika möjligheter. Jag är ju uppväxt med elektronik i varje hem och i olika former, medan Marianne har växt upp i en tid då alla inte hade så vardagliga saker som TV. Våra uppväxter är väldigt olika även fast att hon hade nästan samma intressen som jag har när hon var i min ålder. Nu använder vi ju båda internet dagligen fast i olika syften, hon för att få veta vad hennes kompisar gör, få reda på nyheter och underhålla sig ibland. Medan för mig är det mer kontakt med kompisar och underhållning. Dock är det ju lite om nyheter, jag kan kolla igenom nyhetsflödet då och då, men mest är det nyheter om saker jag är intresserad av, som mitt favoritband.

Jag har lärt mig en hel del om digitalt utanförskap, innan visste jag inte vad det var men tack vare rapporten på internet har jag lärt mig en hel del. Jag har även tänkt efter en massa om internets inverkan på mänskligheten. Jag har fått ett helt nytt perspektiv på det hela och jag känner att jag vet mer om detta nu efteråt. Jag har alltid trott att det bara har varit jag som är “spelberoende” men det har ju att göra med att jag är född under den här tiden. Nästan hela yngre generationen är det och det är inte vårat fel.

Läs artikeln på Strandaren    |    Till skoltidningen Strandaren