Nyheter från Sveriges alla skoltidningar på ett och samma ställe

Tyresö, Strandaren:

Kampen om den gyllene grötpinnen

2018-11-05 / Ellen Bengtsson Redner och Emma Eriksson Wadman

Jonna Anttila som jobbar i Strandskolans kök har varit med och tävlat i gröt-VM i Carrbridge, Skottland, som arrangerades för den 25:e gången. Nu har vi intervjuat henne för att ta reda på mer om tävlingen.

Det hela börjar med en parad genom staden, men sen är det dags att börja röra i grytorna. Deltagare från hela världen tävlar i två kategorier, den första är “vanlig gröt” som ska få perfekt smak och konsistens, men bara göras på vatten, havrekross och salt. Den andra gröten ska vara en specialgröt och där fantasin får flöda både vad gäller utseende och ingredienser. Båda ska vara klara på 30 minuter. Det är tillåtet att förbereda lite dagen innan men Jonna tyckte ändå att det var stressigt.

Eftersom hon är konditor så valde hon att låta sig inspireras av bakverk när hon gjorde specialgröten. Om hon måste välja en favorit av sina grötbakverk så väljer hon äppelgröten som friterats till en munk med vaniljkräm.

Vem som helst kan inte vara med och tävla, utan arrangörerna väljer ut vilka som får delta och oftast har de varit med i en tävling i det egna landet. Det här var första gången någon från Finland var med och detta uppmärksammade tv, så därför har Jonna blivit intervjuad av bland annat programmet “The most beautiful railways” (ja, tydligen så finns det tv-program för precis allting).

Priset (äran och en guldstaty av en grötpinne) för specialgröten vann en skotte som heter Chris

Young vars specialgröt såg ut som en tapas, men två svenskar vid namn Calle Myrsell och Per Carlson hedrade vårt land genom att ta hem priset för den vanliga gröten.

Det blev alltså ingen vinst för Jonna, men hon är inte besviken och tycker att det var roligt ändå, och hon vill gärna tävla nästa år igen.

Läs artikeln på Strandaren    |    Till skoltidningen Strandaren