Nyheter från Sveriges alla skoltidningar på ett och samma ställe

Tyresö, Strandaren:

Laga ni, äta vi

2020-10-21 / Ella Stranger, Emmie Lundberg och Gabriella Palmqvist

Projektpaj.

Den gamla ramsan som gör att man kommer ihåg namnen på de halländska åarna Lagan, Nissan, Ätran och Viskan passar bra som rubrik till denna artikel. Den handlar nämligen om att laga mat för att därefter äta upp den.

Tre projektdagar är till ända och eleverna i årskurs nio har lagat mat från det land vars språk de lär sig. Språklärarna var givetvis med. Sista projektdagen, 21 oktober 2020, var det dags att smaka på mat från Frankrike, Spanien och Tyskland.
Några av Strandarens reportrar tog tillfället i akt och "frågade runt" lite.

Det var många olika åsikter om dagen, vissa stunder var det lite stressigt och jobbigt men överlag så var det kul. Annika, lärare i hälsoläraren på skolan, berättar att det var lite ont om tid och att de nog helst skulle behövt en hel vecka på sig. Under tiden som eleverna lagade mat så gick språklärarna runt och ställde frågor på franska, spanska och tyska. 

Exempel på frågor:

-Vad åt du till frukost?

-Hur går det?

-Hur mycket har du kvar?

Språklärarnas upplevelse av dagen var att det gick fantastiskt bra och att de flesta av eleverna kunde svara på frågorna.

"Vad var det svåraste med projektet?", undrade reportrarna och frågade några elever.

- I det här projektet var vi tvungna att prata och svara på frågor i de olika språken, franska, spanska och tyska. Det var en utmaning och vi behövde samtidigt tänka på maten som vi lagade.

 

Läs artikeln på Strandaren    |    Till skoltidningen Strandaren